Fra bussgrunder til langturseiler

Timeexpressen-grunderen Gjermund Jamtveit gikk lei av det stressende forretningslivet hjemme og kastet loss med sin Ovni 445. Nå venter ARC og flere år med langturseiling.

Publisert Sist oppdatert

REISEKLARE: Gjermund Jamtveit ( hengende) og Håkon Schulstad før avreise: Foto: Linn K. Hansen.

Da vi møtte Jamtveit og kameraten Håkon Schulstad i gjestehavnen i Kragerø i juni var det like før Ovnien satte kursen sydover. ARC-vimpelen var allerede heist opp i vantet om bord i «Jageren».

Turen ble bestemt et drøyt år før avreise. Gjermund, som hjemme i Telemark er kjent som "busskongen" på grunn av at han startet Timeexpressen, hadde vært på mange turer sammen med  Håkon, deriblant eksotiske ferier som dykkertur til Kambodsja og motorsykkeltur på Filippinene.

– Nå var det på tide å gjøre noe helt nytt. Idéen om seilbåt og langtur dukket opp, og vi begynte å se etter aktuelle båter, forteller Jamtveit. 

Flere aktuelle båter

Før Ovnien ble kjøpt hadde telemarkingen vært på Orust og sett på blant annet Hallberg-Rassy og RM-båter, før turen gikk til La Rochelle, hvor han møtte Marc Lombard på Chantier Alubat-verftet.

– Etter dette sto valget mellom aluminiumsbåten Ovni og RM. Da vi nevnte at vi hadde tenkt oss innom Antarktis ble jeg anbefalt å velge Ovni, sier eieren.

"Jageren"  forlot forlot hjemmehavnen Portør 4. juli, og har i skrivende stund kommet til Frankrike ifølge båten hjemmeside.

Lang tur

På den foreløpige reiseplanen står følgende rute:  Shetland, Kaledonienkanalen,  Dublin, Albat-verftet i Les Sables, Biscayakysten- Portugal, Madeira og Las Palmas før overfarten til Karibia.

Etter dette tenker gutta å seile et halvt års tid i Mellom- Amerika før de legger kursen mot  Falklandsøyene, Antarktis, Kapp Horn og Magelleanstredet, Chile og så ut i Stillehavet.

– Vi har en løs plan som kan ta mellom tre og fem år. Men husk at alt dette kun er mulighetenog drømmene våre. Ingenting er bestemt, borsett fra ARC og helst begge Kappene. Resten tar vi som det kjem!. Vi er jo to selvstendige 50-åringer som kan bestemme selv, smiler gutta.

Følg "Jageren" her

Reportasje om "Jageren" kommer dessuten i et av de neste Seilas papirutgavene.