Varmvelkomst til Knippla med cider på brygga.
Vandrerhjemmet med fire senger til 600/700 kr per rom.
Kaféen i det gamle vandrerhjemmet, som opprinnelig ble brukt til å knyte fiskegarn og lage fiskeredskap.
Boule/Petnanque er like poulært blant de 380 innbyggerne på Knippla som det er ved Middelhavet der spillet kommer fra.
Vert Conny Carlsson i gjesterhavnen på Knippla forteller om øyas historie over lunsjbordet.
Firbent øyboer.
Innseilingen til Knippla sett med båtførers/passasjers øyne.
Kallö-Knippla postkort avfotografert.
Fra balkongen i vandrerhjemmet har man oversikt over gjestehavnen.
God plass og lang sesong i Knipplas gjestehavn.

Svenske øyperler med lang sesong

Kun 25 minutters biltur fra Gøteborg sentrum ligger øykommunen Öckerö. Her går det lokale skjærgårdslivet sin gang året rundt.

Publisert Sist oppdatert

STILLE OG INNBYDENDE: Kallö-Knippla utenfor Gøteborg.

Öckerö er navnet  på øyene og skjærene som ligger i hovedleden mellom Gøteborg og Marstrand, med Rörö lengst nord og Fotö lengst sør. Sammen med Gotland er dette den eneste kommunen i Sverige som ikke har forbindelse med fastlandet.

Båtlivet er naturlig vis en viktig del av hverdagen for øybeboerne,  enten du velger å  legge til i gjestehavnen med egen båt eller komme med gratisfergen som trafikkerer øyene og ta inn på B& B eller vandrerhjem. Totalt bor det 12.000 fastboende i kommunen, som tilbyr 13 gjestehavner.

Tilbakelent øyliv

Vi besøkte øya Källö-Knippla, som har tatt vare på den gamle, tette  begyggelsen som tidligere var så typisk for Bohuslän-kystens fiskesamfunn. Her finnes en fiskebutikk, et vandrerhjem, vinmonopolutsalg i tillegg til et par restauranter og pizzeriaer som både båtfolket og de 380 fastboende nyter godt av. An tydelig populær aktivitet er middlehavsspillet boule/pentanqua, som samler store deler av øyas godt voksne og deres firbante venner til kuletrilling foran vandrerhjemmet til torsdag morgen.

En firedel er nordmenn

Havneverten Conny Carlsson forteller at de hvert år har 12.-1500 norske båter i besøk i havnen, hvorav de fleste er motorbåtfolk. Dette utgjør omtrent 25 prosent av den totale antallet besøkende lystbåter. De fleste båtturistene kommer fra Tyskland og Danmark.

Øya har  120 gjesteplasser i havnen, og havnefasilitetene er åpne fra første mai til slutten av september. Det er også fullt mulig å komme til havnen om vinteren, selv om øysamfunnet har en stilleperiode mellom november og februar.

– Vi ønsker med dette å kunne tilby båtfolket en lengre sesong, som varer godt utover høsten, forteller Carlsson, og håper med dette at flere nordmenn fortsetter båtturen forbi Smögen og videre til den mindre turistpregede Gøteborgskjærgården.

Kallö-Knippla

Posisjonen  5745 N 1139 E

Sjøkart: 931 NW

Dybde i havn: 3, 6

Gjesteplasser: 120 ( hvor av fem er tilrettelagt for handikappede)

Priser i gjestehavn: kr 180 (inntil 12 meter)  inkl vann og strøm

Fotøyning: Bøye og langside.

Ler mer her