Artikkelforfatteren er best kjent for «Havneboka».
«Allsong».
Amalie skriver i gjesteboka i Evert Taubes museum.
Museet.
Ville bjørnebær.
To av representantene for Vingas venner drar i gang.
Velbrukte teksthefter til utlån.
Ned fra fyret litt skummelt hvis du har høydeskrekk.
Trærne vokser tett, men ikke særlig høyt.
Vinga fyr og båke.

«Allsång på Vinga fyr»

Havnebokaforfatter Magne Klann er på seiltur med familien i deres Ballad. Forrige stemningsrapport til Seilas var fra Skagen – Derfra gikk turen til Vinga fyr.

Publisert Sist oppdatert

OVER: Havna sett fra fyret. Alle Foto: Magne Klann.

Er du ute etter den klassiske skjærgårdsopplevelsen med valsetakt og trekspill? Legg turen til Vinga fyr utenfor Gøteborg! Det er selvsagt mulig å ta en tur uten å være spesielt syngesalig – noe undertegnede er et levende bevis på, men opplevelsen anbefales likevel. Måkene og bølgene fyller inn som i sommerreportasje i reiseradioen. Det eneste som mangler i et ellers klisje-klassisk lydbilde, er en gammel dunk-dunk-skøyte som tøffer forbi.

Evert Taube

Vingas Venner er godt representert i havna, både for å ta imot gjester, drive kiosk, guide i fyret og museet – og altså – dra igang allsang på brygga. Evert Taube vokste opp som sønn av fyrmesteren på vinga, og bodde her fra han var noen dager gammel i 1883 til han var 15 år. Han reiste selv til sjøs i noen år før han begynte sin sang- og komponistkarriære.

Fyret

Fyret og båken står som et stolt brudepar på toppen av øya, og har vist vei siden 1700-tallet. Ikke fullt så lenge i sin nåværende form riktignok. Det nåværende fyret er 1890 og båken fra 1854. Det eldste fyret fra 1841 hadde samme faste hvite lys som Skagen fyr, og de to ble stadig forvekselt (det var ingen spøk på havet før gps-ens tid). Derfor ble det satt opp et fyr til ved siden av – begge disse er nå revet.

Liten havn

Det er ikke plass til mer enn ca 30 båter, men havna er god selv om vinden kjennes godt. Vi var der i moderat sønnavind, og var overrasket over hvor stille det var. Strøm gjennom sundet kan være en utfordring ved tillegging og avreise. Vestavind vil merkes enda bedre, men sjøen stoppes av den lille moloen mot vest.