Legger til rette for båtturismen

Flatanger kommune i Nord-Trøndelag satser på småbåtlivet og utvider havnen med tre flytebrygger.

Publisert Sist oppdatert

SISTE UTPOST: Utvorda i Nord-Trøndelag er siste utpost før det beryktede Follahavet. foto: privat.

Manglende kapasitet til å ta imot fritidsbåter har gjort at mange har vært nødt til å snu når de har ankommet Utvorda havn ved Follahavet. Inntil nylig fantes bare én langsgående pir å fortøye i for besøkende båter.

 

Tre nye T-brygger

For å tilrettelegge bedre for småbåtlivet skal tre nye flytebrygger legges ut, med tilsammen 50-55 båtplasser. Én av disse T-pirene vil være forbeholdt gjestebåter.

 – Båsene vil han en bredde på tre-fire meter og  kunne ta i mot båter inntil noen og førti fot, forteller,  sier Rolf Haugsbak fra FLatanger, som også har gitt oss bildene av den nye havnen.

Det er også planlagt en mulig bølgebryter ved innløpet til havnen, som nå er mudret opp til fem meters seilingdybde.

– Den første piren er allerede ute, så nå venter vi bare på den foremelle godkjenningen fra Kystverket, sier Haugsbak.

Prisene vil ligger på kr 100.- /80,- med og uten landstrøm. I tillegg vil det være vanntilgang og servisefasiliteter med dusjer.

Spennende område

Skjærgården i Flatanger og sør for Folla har mye å by på, både for store og små båtfolk.

Villa fyr var det første som ble opprettet nord for Trondhjemsfjorden og man tror at det er det siste oppførte kullblussfyret i verden og også det som senest var i drift. I Norge ble det oppført seks slike fyr i perioden 1802 til 1839 og Villa er det best bevarte. Det er mulig å bestille en guidet omvisning på Villa, men det er åpent for alle å besøke på egen hånd.

I Utvorda havn finner du også fiskerestauranten Sjøbua Spiseri, som er kjent for sine gode fiskeretter, som naturligvis lages «fra bunnen» med lokale råvarer.

Krigshistorie

«Festung Utvorda» var det største av 11 tyske kystfort som ble bygd ved Namdalskysten og Namsenfjorden. Det ble bygd opp fra 1941-1945. Anlegget hadde flere store kampvognkanoner, granatkastere, luftvern – og maskingeværstillinger, flammekastere, lyskastere og radar.

På Lauvsnes i Nord-Trøndelag finner du Zanzibar Inn. En kombinasjon av restaurant, motell og leiligheter som har så og si alt en fordringsfull sportsfisker måtte behøve.