Klimamodellene sviktet – Polaråret kan gi svarene

Klimamodellene ble sprengt da havisen minsket mer i løpet av tre år enn det forskerne mente den skulle på tre tiår. Når 2000 forskere samles i Oslo denne uken kan grunnlaget for nye og mer presise modeller bli lagt, skriver nrk.no

Publisert Sist oppdatert

Mer enn 50.000 forskere fra et 60-talls land deltok i Det internasjonale polaråret som strakte seg fra mars 2008 til mars 2009. Det er tredje gangen den internasjonale forskerverden har samlet krefter for å ta et forskningsløft i polare områder.

Denne gangen vil det blant annet bli tatt initiativ til å fortsette langsiktige målinger i Arktis for å bedre de globale klimamodellene.

Tirsdag til fredag denne uken skal det holdes mer enn 2000 presentasjoner fra de mer enn 150 forskningsprosjektene som inngikk i polaråret.

Etter å ha ledet den norske polarårkomiteen har Olav Orheim nå ansvaret for den største forskerkonferansen om polare forhold som noen gang er avholdt. Det skjer på Oslo varemesse fra kommende tirsdag til lørdag.

– Her vil det bli tatt initiativer til å fortsette målinger som ble etablert under polaråret, og gjennomføre et internasjonalt samarbeid som fører til at vi bedre kan forutse klimautviklingen i polare områder, sier Orheim til NTB.

Les mer her