Snø og vinter venter.
Gutter klar for tur.

Seiler Grønland på langs til lands

Mens de fleste for lengts har byttet skiene med kjøl, planlegger fire karer sommerseilas langs Grønland - med ski på bena.

Publisert Sist oppdatert

VINERTSEILAS: Grønlandsisen venter de norske seilerne som bytter kjøl med ski. Fotos: private.

– Vi er fire  kamerater som etter å ha seilt og kitet sammen i flere år har bestemt oss for en skikkelig langtur. Grønland ble valgt da logistikken hit er forholdsvis enkel samt at innlandsisen er en enorm flate som innbyr til seilas. Mangel på naturlige fiender er noe av motivasjonen for å velge Grønland. Ellers er vi jo alle lidenskapelige seilere, forteller Ragnar Sandmark.

Vinteren har gått med til planlegging, innkjøp av (ekstrem-) utstyr, trening samt ordne med formelle ting som søknader for blant annet bæretillatelse for gevær, samt VHF, nødpeilesender og  ekspedisjonsplan for Grønlands hjemmestyre.

Hans Friis, initiativtaker til turen, har seilt på Grønlandsisen i 1998 sammen med Sigurd Parmann, mens vi andre kun har erfaring fra turer i Norge. Hver mann seiler med to pulker med vekt 80-100 kg. Mat og brensel for 30 dager er allerede pakket og sendt til Grønland med resten av utstyret.

To av deltakerne, Pål Brudevoll og Nils Arne Ro,  fikk testet formen nylig under årets Vake-konkurranse i Nord-Norge. Her vant de racet med 16 deltagende team fra syv nasjoner.

Rustet for orkan

Vi kommer til å bli fløyet inn til en nedlagt amerikansk radarstasjon ved navn «Dye II»,  rett sør for polarsirkelen.

– Herfra seiler vi rett nordover inn i midnattsolen og tar oss ned brefallet i nordvest. Endestasjon blir en plass som heter Qaanaaq. Utseilt distanse kan bli 1800 km og vi regner med å klare dette på 20-25 dager om forholdene klaffer. Vi vil holde oss på en høyde 2000-2500 m for å unngå bresprekker. Området ellers er jo som kjent lite kartlagt. Vi har med kiter for å dekke vindspekteret lett bris til orkan. Typisk vindretning på denne tiden av året er sørøstlig langs vår rute. Blir det vindstille er planen å ligge «værfast» i teltet. Skal vi gå med alt utstyret på slep klarer vi kanskje to-tre  mil på en dag. Har vi vind kan vi klare 20-30 mil, sier Ragnar Sandmark.

Knallskudd i bagasjen

– Når vi nærmer oss kysten i nord risikerer vi å treffe på isbjørn - så her kommer geværet inn i bildet. Knallskudd/snubletråd rundt teltet, pepperspray og signalraketter vil gi oss en viss trygghet.

Kort sagt blir dette en vårtur i Nansens ånd. Han benyttet teltbunnen som seil på sleden under turen Grønland på tvers i 1888, sier Ragnar Sandmark.

Følg turen her