Sjømaten godkjent etter «Full City»-havari

Sjømaten rundt Langesund er godkjent, til tross for at lasteskipet «Full City» gikk på grunn og olje lakk ut i sjøen i fjor sommer.

Publisert Sist oppdatert

PÅ GRUNN: «Full City»  gikk på grunn i fjor sommer ved Langesund i Telemark, men ser ikke ut til å ha forurenset sjømaten i ormådet. (arkivbilde)

Målinger fire måneder etter «Full City» gikk på grunn viste ingen oljerelatert forurensning i fisk, krabber eller reke i området som ble rammet. Det var forhøyete nivåer av miljøgifter i blåskjell langs kysten i Telemark og Aust-Agder, mens funn i Aust-Agder ikke stammer fra «Full City», melder Havforskningsinstituttet, ifølge nettstedet jomfruland.net.

 

Resultatene av målinger gjort i desember 2009 viste av fisken (torsk, sjøørret) og skalldyr fra kysten langs Telemark og Aust-Agder ikke inneholdt NPD og PAH og at fisken dermed ikke var forurenset av oljen fra «Full City».

I blåskjell hadde nivåene av NPD gått vesentlig ned sammenlignet med situasjonen under prøvetakingen i august 2009. Ved Langesund bad, hvor de aller høyeste nivåene i blåskjell ble påvist i august 2009 var nivåene av NPD reduert med tyve prosent i november/desember i forhold til i august 2009.

Lasteskipet «Full City» grunnstøtte ved Såstein øy utenfor Langesund den 31.juli 2009. Det var 1120 tonn tungolje om bord og ca. 200 tonn lekket ut i det marine miljø.

Les hele saken på jomfruland.net