Isbryter skal holde Oslofjorden åpen

Kald vinter skaper problemer for skipstrafikken på Østlandet.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Annet for for aktivitet på sjøen nå om dagen, foto Jørn Finsrud, Båtliv.

Dette er første gang Kystverket bruker isbrytere her siden vinteren 1987, skriver Aftenposten på nett i dag. Isen ligger nærmest ubrutt fra Jomfruland og nesten helt til Sverige. - Isen ligger langt ut – i hvert fall til et godt stykke utenfor Færder. Fra i morgen vil en taubåt sørge for at råken inn Oslofjorden er åpen, sier Harald Andreassen, fungerende regiondirektør i Kystverket, til Aftenposten.

Store problemer for skipstrafikken

- Hvis kulden fortsetter slik den er nå, det fortsatt blir like stille vær, og det kommer en del snø, er jeg redd for at vi kan ha store problemer i skipstrafikken i slutten av februar, sier Egil Aarø ved Hvasser losstasjon på Tjøme til yr.no. - Problemet for våre skip er ikke tykkelsen på isen, men en issørpe som forstyrrer inntaket av sjøvann. Da mister vi kjølingen til hovedmaskinene, sier han.

NRK hadde et flott nyhetsinnslag filmet fra helicopter som viser de store ismengdene.

Se nyhetsinnslaget på yr.no her

Bedre i dag

Gunstige vind- og strømforhold gjør at isen i Oslofjorden ikke er så pakket nå som de siste dagene. Både i farvannet utenfor Horten og sønnenfor Færder var det åpent vann og gode råker, og ikke så store problemer for skipsfarten som de siste dagene.

Bare utenfor Fredrikstad og utløpet fra Glomma er det ifølge Trafikksentralen i Horten isproblemer i dag, skriver Gjengangeren på nett i dag.

Strøm holder fjorden åpen

Martin Nilsson er aktiv regattaseiler og styrmann på Stena line mellom Oslo og Fredrikshavn. Han forteller at vanntemperaturen var lavere ute i fjorden enn inne ved Drøbak sist han var på vakt. Det var det null grader ute i fjorden og ett par pluss lenge inn. Han forteller at det skal mye til for at isen legger seg i fjorden på grunn av mye strøm.

Ryktene sier at det ligger is helt ut til Väderöarna uten for den svenske vestkysten.

Været holder seg kaldt ved Færder fyr i tiden fremover, men liten kuling fra syd i morgen vil nok dytte litt på isen.