Tsarens fregatt til Oslo

En replika av Peter den Stores fregatt «Shtandart» besøker Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Russiske «Shtandart»  låner plassen til «Christian Radich» i Oslo fredag kveld 18. desember.

  «Shtandart» er en replica av det originale fregattskipet som ble bygget i Russland i 1703 av den russiske tsaren Peter den Store, med assistanse av den norske admiralen Cornelius Cruis fra Stavanger.

Skoleskip

Fregatten er et fullt operativt seilskip og skoleskip, og blir drevet av frivillige. Målet er å utdanne ungdommer i sjømannsskap, og via dette utvikle deres personlige potensiale og framtidige muligheter.

«Shtandart» ble bygget som et ungdomsprosjekt, og gaver og donasjoner gjorde dette mulig. Skipet mottar ingen form for statsstøtte, og driften gjøres også mulig ved hjelp av gaver.  Byggeleder Vladimir Martus, har vært  kaptein siden sjøsettingen og fram til i dag.

Norge Rundt

I år har «Shtandart» seilt hele norskekysten, rundt Nordkapp og til Kirkenes. Skipet vil være i Norge i vinter før det setter seil for regattaer og festivaler i Tyskland, Holland og Danmark i 2010.

 

Replika-fregatten vil fortøye på Akershusutstikkeren og være åpen for publikum fra 19. desember til 9. januar, fra kl. 10.00 til 20.00 hver dag.

«Shtandart» -Tsarens Moderskip

I 1703 sjøsatte den russiske Tsar, Peter den Store fregatten «Shtandart», moderskipet til den moderne russiske marine, etter å ha lært skipsbygging i Holland og England.

   Nesten 300 år senere sjøsettes en replika i St. Petersburg.Peter den store besøkte England i 1698 som en del av et formidabelt prosjekt. Russerne ville lære ny teknologi ute i Europa for å bringe ny kunnskap tilbake til Russland som en del av opplysningstidens ideer og tanker. Peter ville også bygge et sterkt sjøforsvar som kunne redusere svenskenes posisjon i den finske bukt.

   Så hans prioritet var skipsbygging og han ble invitert til England av William av Orange. Peter og hans hoff elsket dette luksuslivet, lærte skipsbygging og tok for seg av livets goder.

Tsaren tok tegninger for «Shtandart» tilbake til Russland, og da hun ble bygget, ble hun moderskipet for den russiske marine og var med på slag mot med svenske marine. Men allerede i 1716 var hun ikke lenger aktiv, og tre år senere ble hun lagt i en kanal i St.Petersburg hvor hun i stedet for å ble et nasjonal monument slik Peter hadde villet, bare lå og råtnet.

Etter at Peter døde i 1725 ville hans datter Catherine bygge skipet  på nytt, men den politiske situasjonen i Russland på den tiden gjorde det umulig.

300 år senere, med Gorbachev og en ny åpenhet og en ny begynnelse for Russland, kunne folk  få beundre og feire sin store sjøhelt åpent. Dermed kom de i gang med ideen om å bygge replikaen. VG Krainyukov, en kjent historiker, ble gitt oppgaven å undersøke og forske på alt om «Shtandart».

Dagens «Shtandart» er basert på Krainyukovs modell, og kaptein Vladimir Martus har videreført dette til byggetegningene.

«Shtandart» prosjektet ble påbegynt i St.Petersburg i 1993 på en tomt donert av «Venner av Peter den Store».

Hun er bygget med treverk  fra ødelagte trær i St.Petersburgs parker og førsteklasses lerketrær fra Roshinoskogen, som ble plantet på Peters tid nettopp for å kunne ha til båtbygging. Kjølen og spantene er av eik.