Lagoon 440 «Farfar 2».
Svelvik-gutta på tur. Her i Las Palmas før start.

Genakeren fôr på sjøen

I oppsummeringen etter ARC forteller «Farfar 2»-gutta om hvordan ARC-seilasen slet godt på utstyr, tau og deler, og hvordan dette medførte at de nesten mistet et seil.

Publisert Sist oppdatert

Jan Trygve Jensen og Jan Sigurd Otterlei  fra «Farfar 2» var første norske båt i mål. Her oppsummerer gutta ARC-seilasen:

Det som slo oss mest var at utstyret får kjørt seg skikkelig når det er i bruk døgnet rundt i 15 dager. Tauverk som ryker, bolter som løsner og deler som ryker på grunn av materialbrister. Vi fikk en materialbrist i en svivel øverst på genakeren som rett og slett ble bøyd og sprengt og genakeren fôr på sjøen og ble hengende etter/under båten. I åtte knops fart er det tungt å dra den om bord, men etter hard jobbing ble den berget.

Ekstra tau

Squallsene er  morsomme. Vind og regn kommer farende. Vi hadde full seilføring og utnyttet denne vinden som fulgte med. Det var en fordel å gå over i mer slør seiling da vi hadde bedre kontroll på seilene da. Tauverket er en utfordring og det er viktig å ha ekstra av både fall og skjøter. Murphys lov gjelder - if anything can happend it will.

Ro i sjelen

Hele seilasen var ellers et stort høydepunkt. Det å være i sjøen over noe tid er en egen opplevelse som virkelig gir ro i sjelen. Mann og hav og de utfordringen som hele veien dukker opp på utstyrssiden. Etterhvert blir svarte natten en flott opplevelse med forsterkede lyder og en verden i en concong.

Å seile fort som vi gjorde ved flere andlendinger er jo et ordenlig kick. Måltidene er også en viktig del av en slik seilas.

Målgang var nok det desidert største høydepunktet. Full traffic på VHF'en. En skarp kryss for første gang på flere døgn. Kappseiling med andre som kom på samme tid. Fotografering i natten. Og Svelviksangen selvfølgelig for full musikk. Innseilingen til havna og mottakelsen med frukt og rom satt i sikringsboksen.

Og de flott solnedgangen glemmer vi ikke.

Karibiahilsen fra «Fafar 2»

Jan Trygve