MINST: «Zahara», en britisk Sadler 29, er den eneste i ARC som er mindre enn «Ranja».
TWOSOME: Marin og Mirjam seiler shorthanded over Atlanter'n.
SISTE PUSS: Martin gir båten den siste pleie før avreise.

Første gang på sjøen

Lille «Ranja» fra Sveits ble sjøsatt for første gang i juni. Tidligere har hun bare seilt på Bodensjøen.

Publisert Sist oppdatert

INNLANDSBÅT: «Ranja», en Bénéteau First 30S, har bare seilt på Bodesjøen inntil nå.

Las Palmas de Gran Canaria:

 

Martin Keller og Mirjan Seelos ligger halvveis under vann med dykkermaske for å gi båten den siste utvendige vasken før atlanterhavsoverfarten om to dager. Det er ikke mer enn fire måneder siden innlandsbåten fikk føle saltvann under kjølen for først gang i sitt liv. Deres First 30S «Ranja» er dessuten den nest minste av båtene i ARC i år. Kun naboen «Zahara›, en Sadler 29, er med sine 8,67 meter kortere enn «Ranja», som måler 9,15 meter.

– Vi fraktet henne med bil til den franske middelhavsbyen Hyères i juli, og har seilt i Middelhavet før vi la kursen sørover hit, forteller Martin.

La inn ekstra rev

Paret, som skal seile alene over Atlanterhavet, fikk med seg nyttig erfaring på turen til Kanariøyane. Fra Gibraltar fikk de nemlig en luftig seilas via Madeira til Gran Canaria. 

– Vi hadde ganske så mye vind, men ingen stormer eller annet dårlig vær. Men den tidvis sterke vinden på overfarten mellom det spanske fastlandet og Madeira fikk oss til å gjøre en liten sikkerhetsjustering i forkant av seilasen til Saint Lucia, forteller sveitserne.

– Masten vår er to meter høyere enn standard, og hadde kun tre rev. Vi fant derfor ut at det var veldig greit å sette inn et fjerde rev for sikkerhets skyld, understreker paret, som ser frem til en Karibia-ferie uten for mange faste planer.

Cuba og Bahamas

– Dette er ferie, så vi vil ikke være bundet til å måtte reise hit og dit. Men Cuba og Bahamas står nå høyt på ønskelisten sånn etterhvert. Vi har jo helt ett år på oss, så vi trenger ikke å stresse.  Og dette er liksom det vi har drømt om å kunne gjøre en gang i livet, smiler Mirjam.

For å holde kontakt med de hjemme og andre seilere bruker «Ranja» Skype i havnen der det lar seg gjøre, og Indruim og sms på havet.