Klar for to års jordomseiling
Klar for to års jordomseiling
Klar for to års jordomseiling

Klar for to års jordomseiling

Asker- familien Ruud på fire er på to års jordomseiling i «S/Y Ronja» - en Jeanneau 49 DS. Nå er båten kommet til Lanzarotes Marina Rubicon, og om en måned går ARC-starten.

Publisert Sist oppdatert

Alle foto: Bilder fra familien Ruuds seiltur mot Kanariøyene/privat.

Jan Morten og Vibeke Ruud har sendt oss følgende reisebrev fra turen så langt:

Vi har brukt ca ett og et halvt år på planlegging og tilpasning av båten. Avreisen gikk fra Leangbukta 13. juni 2009. «S/Y Ronja» er oppkalt et vår hund Ronja som ikke er med på turen. Ronja skal, i de to årene vi er borte, være hos noen av våre venner.

Vi andre i familien skal alle være borte i to år. Den faste besetningen ombord på «S/Y Ronja» består således av Jan Morten og Vibeke (mor og far), begge i midten av 40-årene, to barn -  Snorre  17 år og Vilde på 11. I tillegg skal vår nevø, Stian 16 år, være med fra oktober 09 til august 10.

Turen fra Norge til Kanariøyene har gått fint, men været nedover den engelske kanalen var mye dårligere en hva vi hadde forventet. Vi har vært på ferie langs Normandie og Bretagne-kysten før, og da hadde vi fint og varmt vær. Denne gangen hadde vi vanlig vestlandsvær– nedover den engelske kanalen – sydvest med regn. Det gjorde at vi brukte ganske mye lenger tid fra Oostende til Brest.

Populært Afrika-besøk

Vi bestemte oss for å krysse Biscayabukten fra Brest, for da tar overfarten bare to dager og noen av oss hadde liten erfaring med nattseiling. Det gikk veldig bra og vi var ganske stolte da vi ankom La Coruna i Spania. Turen nedover kysten av Spania og Portugal har gått veldig bra. Endelig mye fint vær med  vinden fra rett side. Underveis har vi endret litt på planene. Både tiden og været har vært avgjørende. Vi valgte Marokko fremfor Madeira.  Det var en annerledes opplevelse, noe vi ikke angrer på.  I Rabat var det bygget en helt ny og moderne marina som absolutt kan anbefales.  Overfarten fra Rabat til Lanzarote var tre flotte døgn og en veldig nyttig og positiv opplevelse for alle om bord. Vi var veldig fornøyde da vi la til på marinaen i Lanzarote – Marina Rubicon. Denne marinaen er kjempefin, med strand, svømmebasseng og alt man ellers kan ønske seg for både store og små.

Etter tre måneder har vi endelig funnet roen fra livet i full fart hjemme.  Skole hver morgen i ukedagene fungerer godt og vi begynner å skjønne at vi har god tid og vil få gjort det meste vi vil. Vi synes vi har vært ute og seilt kjempelenge, men vet at fire måneder av to år er ganske lite.

Vi om bord på «Ronja» har forskjellige ønsker for hva de skal ha ut av disse to årene. Derfor prøver vi å velge gjøremål i løpet av en uke som dekker alles behov.

I tillegg har vi vanlige sysler som vasking og rengjøring av båt og handling av mat. Det hender vi ønsker oss til norsk kulde når vi skal vaske båt i 30 graders varme, men det er vel en del av hele jordomseilingspakken.

Bunkringsutfordring over Atlanteren

Nå går turen til Las Palmas, hvor vi skal utvide crewet med ett medlem. Harald er en arbeidskamerat og seilvenn av Jan Morten som skal være med oss over Atlanteren. Vi gleder oss veldig til at han skal komme.

Under overfarten til Saint Lucia vil vi derfor ha tre vaktlag, noe som gir mer hvile på hver enkelt. Det skal bli deilig med åtte timer hvile og fire timer på vakt.

Bunkring og lagring av mat blir også en utfordring og vi har allerede begynt å tenke på hvordan vi skal organisere det. Tanken på at all mat og drikke samt diverse toalettartikler for tre uker må være lastet ned i båten er ganske skremmende, men det fins nok mange gode råd og hente blant de over 200 båtene som skal være med på ARC.

Følg oss på vår hjemmeside: www.ronjasailing.no

Mvh alle på SY Ronja.