Spennende langturbok

Spennende langturbok

Drømmer du om å seile i Stillehavet og bli bedre kjent med de lokale folkegruppene på øyene ? Les Arild Solheims «Stillehavet Nord-Sør med Havaiki».

Publisert Sist oppdatert

Forfatter Arild Solheim tar oss med på et ti måneders stillehavstokt fra Hawaii til New Zealand med motorseileren «Havaiki», som ble kjøpt på Hawaii for 85.000 dollar. Etter å ha kurert noen «barnesykdommer» i forhold til klargjøring, formaliteter og ikke minst utrustning før avreise går, turen til spennende øystater som blant annet Marshalløyene, Kiribati, Tuvalu, Tonga for å nevne noen.

– Jeg har lagt vekt på å skildre reisen slik at leseren skal få en realistisk forståelse av hvordan den var, sier forfatteren. Han har bevisst valgt ut bilder som står til teksten og beskriver virkeligheten, og dermed ikke nødvendigvis de flotteste og beste bildene, ifølge han selv.

Boken beskriver både seilingsforhold, havneformaliteter og de forskjellige øyenes særegenhet, som regel med et glimt i øyet. Etter å ha lest boken innser man at Stillehavs-seiling absolutt ikke bare består av det gode liv under palmene med hulahula-musikk og Gin tonic hver kveld, men også krever en god porsjon fleksibilitet og tålmodighet. Ikke bare i forhold til mekking og reparering på båten, men også i forhold til lokalbefokningens velvillighet.

    Men det er nettopp disse fargerike beskrivelsene av de mange lokale personlighetene i alle alder og kjønn, som er bokas store høydepunkt. Forfatter Arild og medseiler Bård Sæther tar seg god tid i de fleste havner, enten fordi de har planlagt det på forhånd, eller fordi de blir pent nødt. Solheim forteller på en humoristisk måte daglidagse utfordringer som det å komme til et sted som plutselig ikke har verken minibank eller internett, og dermed bli stående og vente i flere dager på at ting skal løse seg.

Gutta og deres mannskap, som består av venner og familie på kortvisitt fra Norge, blir tatt godt i mot overalt. De er nysgjerrige på stedene og menneskene,. Ofte blir de invitert med på lokale arrangementer i øysamfunnene de besøker, og får ta del i begivenheter og tradisjonelle festligheter som mange seilere går glipp av når de bare haster innom for å bunkre og seile videre til neste øy.

Forfatteren tar innimellom på seg antropolog-brillene, og legger heller ikke skjul på sin bekymring overfor fremtiden til en del av de bittesmå øystatene, hvor den vestlige kulturens påvirkning ikke en ensidig positiv.

De mange underkapitlene gjør det enkelt å finne igjen når man har lagt fra seg boken. 

Boken er på 396 sider og koster kr 350.- og bestilles her.