Skjærgårdens manuelle panteautomat
Skjærgårdens manuelle panteautomat
Ut på tur.
Carl Astrup kvitter seg med tomgods på brygga.
Glade barn får tegnehefte på Skåtøy.
Skjærgårdens manuelle panteautomat
Plukking av tomtogds fra sjøen er også en del av jobben.
Fra Rauane, på visitt hos familien Lugg fra Tønsberg.
Familiene Eriksen og Hansen fra Stathelle på Vestre Rauane.
En glad gjeng som ikke ville ha penger for panten.
Tomgodset sorteres på stedet, her ved Skåtøy.
150 bokser rommer en plastdunk.
Fenixen «Kos» fra Drammen har vært i Kragerø hver sommer, men aldri før møtt på Pantebåten.
Flaskeutveksling i Blindtarmen i Kragerø.
Skjærgårdens manuelle panteautomat

Skjærgårdens manuelle panteautomat

Fra Buster-båten «Panter'n» tar Jakob Palmers og Rune Sagvolden i mot båtfolkets tomgods i gjestehavner og uthavner i sommer.

Publisert Sist oppdatert

SERVICE: Panter'n på Skåtøy for å ta i mot tomgods fra Tobias.

Kragerø;

For niende året på rad patruljerer den gule pantebåten Sørlandet og Oslofjorden for å gjøre pantingen av tomgods enklere for båtfolket. Nesodden-guttene Jakob og Rune har tatt på seg sommerjobben for andre året på rad, og forteller om utelukkende positive tilbakemedlinger.

– Nordmenn er blant de beste i verden til å resirkulere og pante sine tomflasker og bokser, men om sommeren er det lett at man slapper litt av. Derfor kjører vi rundt og tar i mot tomgodset, mot kontant betaling, forteller guttene.

Påminnelse om gjenbruk og resirkulering

Etter en måneds jobb i indre Oslofjord er det i julimåned Sørlandet som står for tur. Seilas ble med guttene på tokt i Kragerø-skjærgården, hvor vi besøkte både gjestehavner, uthavner og hyttebrygger langs øyene.

– Vi ønsker med dette å minne feriefolket på å beholde de gode vanene også nå i ferien. Derfor er vi like glade for å få én boks som å få en sekk med tomgods. Det er holdningen som teller, sier Jakob, mens vi kjører utover mot Rauane, ytterst i skjærgården.

2500 bokser

I hver av de store plastdunkene i båten er det plass til ca 150 bokser. Maksfangsten på én dag er 2500 bokser,- i Middagsbukta i Asker.

Ikke alle vi møter i Kragerø har hørt om pantebåten, og blir derfor gledelig overrasket over servicetilbudet fra den gule aluminiumsbåten. Mange er så fornøyde med å bli kvitt noen tomme bokser at de ikke engang vil ta i mot penger. Men for guttene har dette lite å si, ettersom de har sin faste timelønn, og leverer alt tomgods til butikkene, som sender det videre til resirk.no

I tillegg til å gi penger for tomgodset, deler guttene ut badeballer og tegnehefter til barna.

Vil ikke trenge seg på

Jabob og Rune tar noen runder rundt båtene og bryggene der det er folk, på høflig avstand, men likevel nærme nok til at folk kan se hva som står på båten.

– Vi vil naturligvis ikke trenge oss på folk. Så vi venter til båtfolket eller hyttefolket på bryggene vinker oss inn før vi kjører inn til dem.

Med andre ord, er du på fjorden i sommer og ser den gule Busteren, er det bare å gi et lite vink, hvis du har tomgods du vl bli kvitt. Etter julimåned er pantebåten på tokt i indre Oslofjord igjen til slutten av august.

Vil du vite hvor pantebåten er? Følg med på twitter.

Se bilder fra turen i Kragerø med pantebåten ved å klikke på billedspesialen.