Ostøysundet
Tett, men rolig i Middagsbukta
Snorre fra Skjærvøy fikk en annen båtopplevelse.
Tett, men rolig i Middagsbukta
Innseilingen til Middagsbukta fra vest.
Store og små båter med felles båtglede.
Kveldsolen stekte på berget på Langåra.
To padlere strevet med å komme seg mellom båtene.

Tett, men rolig i Middagsbukta

Sundet mellom Langåra og Brønnøya i Asker er stedet å være St. Hansaften i indre Oslofjord, men det er mindre liv nå enn før.

Publisert Sist oppdatert

St. Hans og Middagsbukta har hørt sammen siden denne journalisten var barn på 70-tallet. I går var det like tett med båter på fjorden som på 70-tallet, men kulturen er en helt annen –  heldigvis.

Fylleslag i båt

Middagsbukta St. Hans-aften var en annen verden før. Folk drakk mye mer alkohol, og datt i vannet i hopetall, og ofte var det en båt eller to som begynte å brenne. Selv om det var barn om bord, festet voksne akkurat på samme måte som om de var i Syden.

På 70-tallet kunne vi barn tjene penger til bensin for hele sommeren ved å plukke tomflasker fra vannet på St. Hans. Ingen voksne pantet. Flaskene kastet alle i sjøen når de var tomme. Vi kjørte rundt i tifots With, eller GH 10 med trimma 9,9 hestere , og plukket søppelposer med tomflasker. Så lenge motoren var under ti hester var det nærmest fritt frem for oss unge på sjøen.

   

Øyfesting

På 70- og  80-tallet var det Langåra som gjaldt for ungdommen. Alle som var ferdig med barneskolen samlet seg der og drakk seg dritings for første gang. Ungdommen tok seg over til Brønnøya og fikk haik over sundet, de fleste i overfylte småjoller. Det endte med at fergen fra Nesøya til Brønnøya ble stengt på St. Hans, og det blir den i dag også, selv om det kun er familieidyll på øyene.

Stille og rolig

Selv om man i går kunne gått tørrskodd over Middagsbukta i riktig øyeblikk, var det ikke mye bråk eller fyll. Båtene er blitt større, og det virker det som om fornuften også er blitt.

I går var det 25 grader og badeliv til langt på natt. For to år siden var det nedbørsrekord St. Hansaften. Vi var også den gang i Middagsbukta for å ta bilder. Da var det et annet syn, se bildene her.

Si gjerne din mening om båtfolks holdninger til alkohol og St.Hans-feiring i kommetarfeltet under artikkelen, se flere bilder på vår bildespesial.

Har du bilder på mobilen fra i går kveld, så send dem til 2077 med kodeord batliv. Da vises bildet automatisk på denne nettsiden.