Sjørøvere på Sjøfartsmuseet

Sjørøvere på Sjøfartsmuseet

Søndag 15. mars kan du møte de virkelige sjørøverne  som herjet norskekysten i middelalderen. Det er marinarkeolog Dag Nævestad som kåserer om dette på Norsk Sjøfartsmuseum.

Publisert Sist oppdatert

FOTO: Som bildet viser var straffen for sjørøveri brutal: Røverne ble festet til masten med sin egen dolk og senere kastet i havet.

Det var ikke bare i Karibien og andre fjerne farvann at sjørøverne herjet i gamle dager. Fra middelalderen og helt frem til 1600-tallet var norskekysten utrygg for virkelige sjørøvere.

Det er marinarkeolog Dag Nævestad ved Sjøfartsmuseet som kåserer om dette spennende, men lite kjente kapittelet i norsk sjøfartshistorie på Sjøfartsmuseet søndag 15. mars kl. 1400. 

Vi får høre om det fryktede brorskapet «Fetaljebrødrene» fra Østersjøen som herjet på slutten av 1300-tallet, og som plyndret Bergen i 1393. Andre farlige kaprere var Calus Kniphoff som tok abbeden fra Lysekloster som gissel og fikk store løsepenger, og Martin Pechlin som opererete i farvannet rundt Lindesnes i 1526.

Mest fryktet var nok den grusomme Jan Mendoza som herjet i «Nordhavet» og tok nordmenn til fange for senere å selge dem som slaver i Algerie.