Barna på den norske båten «Mango» har laget ARC deltagerbevis for bamsene.
Kids Beach Party
Ayuntamento Welcome Party
Ina Bailey og Amanda (8) på «Lucey Blue»

Arrangementer før ARC-start

Nyttig og sosiale dager i Las Palmas for de norske langturseilerne. Pauline Book Bratbak rapporterer fra Grand Canaria.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Ina er alenemor i tiden før start om bord på katamaranen «Lucey Blue». mannen har reist hjem for å jobbe.

ARC-sirkuset er i gang, og de siste 12 dagene før regattastart arrangeres en rekke svært nyttige kurs og seminarer, i tillegg til sosiale tilstelninger. Det meste virker velorganisert og gjennomtenkt, og det er enkelt og befriende for oss nordmenn å forholde oss til britenes pålitelige og korrekte organisering.

Nyttige kurs

Seminarer og kurs foregår på dagtid, og flere gjennomføres en gang denne uken og en gang neste uke. Det er en stor fordel fordi noen har mannskap som ikke er kommet ennå og som ønsker å delta, og noen har kolliderende avtaler i forbindelse med reparasjoner eller utbedringer, som ikke kan endres på. Seminarene om proviantering, rigging, rute og vær, håndtering av kriser, samt bruk av sekstant er de som kjøres to ganger.

Blant det som gjennomføres en gang er SSB radio kommunikasjon, ”Pactor and weather”, håndtering av effektiv strømutnytting, bruk og vedlikehold av generatoren på havet, unnavinds-seiling, sjøsyke og ”alt om St. Lucia”. I tillegg utføres demonstrasjon av redningsoperasjon med SAR helikopter, nødraketter og livflåte.

Sosiale arrangementer på rekke og rad

Det populære og årlige ”Don Pedro´s International Dinghy Race” ble gjennomført på søndag, og de fleste av barna gleder seg til ”Childrens Fancy Dress Shop” med påfølgende karneval på onsdag i neste uke. For øvrig er det ingen fare for mangel på sosiale tilstelninger, for det skjer ett eller annet hver dag. Kombinasjonen av arrangementer for ulike målgrupper er også god, med ”happy hour”, middag for familier, de med båt under 12 m, 12 – 15 m og over 15 m. Buss-tur rundt Gran Canaria er det mulig å være med på to ganger, og barna kan betale 15 euro hver for optimistjolle kurs på lørdag.

Det er fortsatt tidlig i rekken av alle arrangementene, men om bord på Lucey Blue har Ina Bailey allikevel høstet noen erfaringer fra den første uken med ARC forberedelser.

- Mitt førsteinntrykk av arrangementskommiteen var gjennomgående positivt. Jeg hadde avtalt tid for registrering, og da jeg møtte opp ble jeg tatt imot av en dame som gikk gjennom nødvendig informasjon i løpet av de 25 minuttene som var satt av. Hun gikk gjennom alt veldig oversiktlig og greit, og jeg følte at jeg fikk den informasjonen jeg trengte, sier Ina som for tiden er alenemor med Simon (11) og Amanda (8) om bord på den 42 fot store katamaranen mens familiefaren Buck er hjemme på jobb.

Selv om tilbudene er mange de neste dagene, er imidlertid Ina klar på at de langt fra kommer til å delta på alt.

- Vi var på velkomstfest på tirsdag, og det var så som så spesielt for barna, mens ”happy hour” i går var helt greit. Det var mange barn, bryggeområdet var pyntet opp og maten var god med tapas som ble servert av kelnere som gikk rundt. Allikevel kommer vi nok ikke til å prioritere kveldsarrangementene i veldig stor grad fremover. Det vi derimot planlegger å være med på er optimistjollekurs, for det ønsker vi at barna skal være med på, i tillegg til ”Children´s fancy dress workshop” og ”Caribbean Carnival”. Barna gleder seg enormt til å være med på det siste, og jeg ser spesielt frem til demonstrasjonen av SAR, sier Ina.

Tips om proviantering

Onsdag var første dag med seminarer, og ivrig som hun er troppet Ina opp på tre av kursene. Alt viste seg å være veldig bra, selv om tipsene om proviantering var spesielt populære.

- Foreleseren fikk med utrolig mye i løpet av en time, og det var mange gode tips når det gjelder holdbarhet på frukt og grønt, hvor man bør handle, hva som kan være lurt å ta med til Karibien (fordi det er dyrt eller vanskelig å få tak i), samt gode råd til planlegging av måltider og markeringer underveis. Blant annet mente hun det er lurt å ha i bakhodet at man ofte har lyst på andre ting til frokost på sjøen sammenlignet med ellers, og det er viktig å sette av dager da det skal skje noe spesielt. Man må ha noe å glede seg til underveis, sier Ina, som etter denne leksjonen allerede er i gang med å lage mange porsjoner mat som legges klar i kjøleboksen.

For oss som har tenkt å slå av kjøleboksen for å spare strøm og slippe å lade, er vi mer opptatt av å teste ulike typer boksemat, legge ost på glass fylt med olje, prøve ut enkle bakeoppskrifter og ikke minst planlegge turens julebord, halvveis-champagne (barnechampagnen ble kjøpt inn i Lagos), onsdagsmarkering, lørdagsgodt og hverdagsmåltider. Vi prøver å ikke beregne altfor mye mat, for det tar stor plass og veier mye!

Film fra flaggmarsjen i Las Palmas