Mye rart på havbunnen i Oslo havn

Skrot, arkeologi og røverhistorier fra bunnen av Oslo havn

Det kan du høre mer om på Sjøfartsmuseet søndag

Publisert Sist oppdatert

Byutvikling og opprydding i Bjørvika gir ny innsikt i Oslofolks levevilkår i perioden ca. 1550-1900. Et spørsmål som ofte dukker opp i og etter arkeolgiske utgravinger er hva vi gjør med alle de små og ødelagte hverdagsgjenstandene. Dette er jo bare søppel? Hva nytt kan potteskår og en utgått sko fortelle oss?

Arkeolog Hilde Vangstad ved Norsk Sjøfartsmuseum ser det annerledes: Fortidas søppel er arkeologens arkiv. Materialet kan fortelle oss nye ting om folk og røvere i det gamle Oslo. Funnene har blant annet gitt grunnlag for nye tanker om mestertyven  Ole Pedersen Høiland (1797-1848). I sin tid som fange på Akershus var han kjent som en meget dyktig knappedreier. Hilde Vangstad viser hvordan arkeologiske undersøkelser driver frem nye spørsmål om Høiland.

Norsk Sjøfartsmuseums marinarkeologiske avdeling har gjennomført flere utgravings- og overvåkingsprosjekter på Operatomten, i senketunnelens trasé og nå til sist i Barcode-byggegropa. Bryggeanlegg, overraskende godt bevarte båter og et rikt gjenstandsmateriale er funnet. Registreringen av materialet er godt i gang. Hilde Vangstad vil gi en bred presentasjon av Norsk Sjøfartsmuseums undersøkelser i Bjørvika.

 

 

Velkommen til foredrag i Norsk Sjøfartsmuseum søndag 16. november kl 14!