Fra Ålesund til Karibia med tre barn
Pauline og Pål Book Bratbak har tatt et års langtur med tre små i «Madonna» en First 31.7. Turen blir delvis finansisert av Paulines fødselspermisjon. Både Pauline og Pål er aktive regattaseilere, og har hatt med barna på flere havseilaser. Pål har ...
Sylve fra «Rosea» og Edvard fra «Madonna» er blitt supergode kompiser. Her spiser de lunsj ombord i «Madonna»

Fra Ålesund til Karibia med tre barn

Sjømann kjøpte bruktbåt utenlands og tok med seg familie på langtur. Pauline Book Bratbak rapporterer fra Las Palmas.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Fellesbilde av familien Misund Larsen ombord i Rosea. Bakfra: Tom Erik, Susann, Hanna, Sylve, Ingeborg.

«Rosea» er en av fem norske familiebåter som er klare for årets ARC seilas. Ålesund-familien med Tom Erik, Susann, Hanna, Sylve og Ingeborg inkluderer tre barn i alderen 4 – 11 år, og har ikke tidligere vært på tilsvarende tur. Familiefaren Tom Erik er derimot styrmann og har seilt både utenriks og innenriks i 12 år. Planen for langturen er i første rekke å seile til Karibien, men deretter er lite planlagt.

Fra Middelhavet

Familien Misund Larsen startet turen i Hellas, og har seilt gjennom Middelhavet. Erfaringene derfra er i det store og hele positive.

- I utgangspunktet hadde vi sett for oss å bruke omtrent en måned i hvert land, men vi brukte rundt 6 uker i Hellas, blant annet for å utstyre båten og mye kortere tid i Italia. Der var det dyrt og menneskene var ikke så veldig imøtekommende. Kanskje vi var uheldige, for vi har møtt andre som har vært veldig fornøyd, og plassene var jo nydelige. Men ellers var det veldig fint, og vi hadde også fine seilaser, sier Susann Misund Larsen.

Kjøpte brukt

Rosea er en Oceanis 473 kjøpt i Hellas, der turen startet i slutten av juni i år.

- Vi hadde en Bavaria 33 tidligere, og den hadde vi en sesong i. Vi var fornøyd med båten, men syntes den ble litt liten når vi skal bo i den lenge, sier Susan. Vi hadde hørt om andre som har kjøpt båt i Hellas tidligere, og tok kontakt med en megler i Drøbak. Det er vi veldig glade for, for det har vært en papirmølle uten like å få overført båten fra greske eiere til oss. Vi har tatt mange telefoner og brukt mye tid på kjøpet selv med megler, sier Susan.

Ekstrahjelp

I de siste dagene før Atlanterhavs-overfarten vurderer nå familien om de skal ha med ekstra mannskap. Mange barnefamilier har noe ekstra hjelp på det lange havstrekket, men det kan være en vanskelig beslutning å ta. Hvis man velger å seile alene med familien hviler flere oppgaver på færre voksne, noe som til tider kan være utmattende med mange små om bord. Det kan derimot være en svært stor utfordring for alle parter å ha med en person utenfra når ingen kjenner hverandre godt, og man skal være lenge på havet.