Turen går via Oder gjennom Polen.
«Ymer», en Albin 57 å 19 fot kjøpt for 18.000,-
Jan Karlsen og Sindre Strömsheim Eriksen foran «Ymer»

Seiltur til Asia i 19 fot

Jan Karlsen og Sindre Strömsheim Eriksen legger i dag ut fra Norge mot Istanbul i «Ymer», en Albin 57.

Publisert Sist oppdatert

I motsenting til folk flest er gutta fornøyd med værmedingen for 17. mai. Den sier nordavind, noe som gir den lille seilbåten en god start på vei sydover mot Polen.

Gjennom kanaler

Seilturen vil gå i vikingenes kjølvann gjennom elver i Øst-Europa. Turen går ut av Oslofjorden, langs svenskekysten, gjennom Øresund og videre til Bornholm. Derfra og over Østersjøen til havnebyen Szczecin i Polen. Oder er Polens nest største elv og ligger ved grensen mot Tyskland.

    Reisen forsetter på Oder helt til byen Kozle sydvest Polen, om lag 720 kilometer fra elvens utløp i Østersjøen. Ekspedisjonen vil fortsette 130 kilometer til elvens kilde i Tsjekkia. Her møter Oder elvene Lucina,  Opava og Ostravice. Strekningen mellom Kozle og Ostrawa er registrert som ikke navigerbar. 

   

Over fjellet

«Ymer» fraktes på landeveien over fjellkjeden Karpatene til elven Vah i Slovakia. «Ymer» følger så elven Vah gjennom Slovakia og ned til Donau. En spennende og ukjent reise gjennom vakre landskap. Turen forsetter ned Donau gjennom Balkan,  til Beograd i Serbia og tvers gjennom Ungarn.

    Kjempeelven renner så endelig ut i Svartehavet ved Donau- deltaet i Romania. Herfra går reisen langs kysten av Romania og Bulgaria  til Tyrkia gjennom Bosporosstredet og inn til Istanbul.

   

Knøtt liten båt

Albin 57 har vippekjøl. Med kjølen vippet opp stikker den drøyt 60 cm. Albin 57 kan derfor gå vesentlig grunnere enn seilbåter med fast kjøl. Båten er rigget med storseil, genoa, fokk/stormfokk og spinnaker. Det er to køyer under dekk – akkurat nok til mannskapet. Det er mange utfordringer på veien til Istanbul. Først om fremst er reisen lang og båten liten. En motor med fire hestekrefter er heller ikke mye kraft imot sterk strøm og høye bølger.

    I 1997 og 1999 var det store oversvømmelser på elvene i Europa og elven Oder gikk over sine bredder. Det har også vært oversvømmelser etter dette. Tørke og mangel på vann i elver og kanaler kan også være et problem, men er antagelig ikke relevant på denne tiden av året (juni/juli).

Billig tur

Båten kjøpte de for 18.000, men oppgradert med ytterligere 10.000,-. De største utgiftene vil være avgifter i slusene og drivstoff. Båten vil gå storparten med masten nede. Måltidene vil gutta spise om bord. De regner med å kunne leve på ca 5.000 kroner i uka. Budsjettet er på 50.000 per mann. Båten vil bli prøvd solgt i Tyrkia ved veis ende.

Følg turen på nett Jan Karlsen og Sindre Strömsheim Eriksen vil sende stoff til redaksjonen i løpet av turen som vil bli publisert på www.seilas.no