Piratene skjøt hverandre
"Ponant" er frigitt

EU til kamp mot pirater

Mannskapet på superyachten ”Ponant” ble kjøpt fri fra somaliske pirater i en aksjon ledet av den franske presidenten, Nicolas Sarkozy. EU vil sette en  stopper for piratene.

Publisert Sist oppdatert

Etter ti dager som gisler for somaliske pirater ble besetningen på 30 personer om bord på luksusyachten ”Ponant” løslatt sist uke i en operasjon  ledet av president Sarkozy.

Piratvirksomheten utenfor kysten av Somalia har vokst voldsomt de siste årene. Ikke bare fritidsbåter blir angrepet. I fjor ble 25 handelsskip angrepet av piratene. Nå vil EU bekjempe piratene. EUs presidentskap tok mandag til orde for en internasjonal operasjon under ledelse av FN for å trygge farvannet. Skip på vei til Suezkanalen og Middelhavet er utsatt for piratangrep fra kysten av Somalia.

I de få dagene som er gått siden frigivelsen av gislene på den franske yachten, er et japansk handelsskip og en spansk tråler blitt angrepet av somaliske pirater.

Opplevelsene til mannskapet om bord på ”Ponant” er fullt på høyde med historier vi leser om i sjørøverhistorier fra gamle dager.  De kunne fortelle at en full pirat falt over bord og forsvant i havet. En annen ble skutt og drept i forbindelse med en krangel om dop. En tredje ble kastet på land etter at geværet hans gikk av ved et uhell og var nær ved å drepe en av passasjerene på ”Ponant”.

Piratene og ”Ponant” ble fulgt av en fransk fregatt, som til slutt bidro til å frigi gislene gjennom løsepenger. Noen av piratene ble umiddelbart tatt til fange av den franske marinen etter at løsepengene var betalt, mens andre kom seg unna, opplyser nyhetsbrevet Sail-World.