Reidar Gregersen pa vei ut fjorden fra Stromness hvalstasjon.
Visiontil anker pa Sør Georgia.

En perle i Sørishavet

Reidar Gregersen og Audun Hetland fra "Eventyrlig Seilas" forteller i dette reisebrevet om sin Seilas til Sør Georgia. Sist vi hørte fra dem var de klare til a sette seil til øya fra Antarktis Peninsula.

Publisert Sist oppdatert

Bildet over: Audun Hetland blant Kongepingviner pa Salisbury Plain.

Seilasen fra Antarktis Peninsula til Sør Georgia hadde alt som en seilas i Sørishavet skal ha. Fire døgn med navigering i drivis, tre stormer, kalde nattevakter og sjøsyke. Men så skal det også koste å nå en så spesiell plass som Sør Georgia.

 

Norsk historie

Forste ankring på denne øya med en unik norsk hvalfangsthistorie, var  i Grytviken, den storste hvalfangstbasen pa Sør Georgia. Her drev norske selskap hvalfangst og utvinning av hvalolje fra 1904 til 1963.

 

Galapagos og Lofoten

Men denne perla i Sørishavet har mer å by på. Enorme mengder av illsinte furseler, elefantseler, fire ulike pingvinarter, albatrosser og reinsdyr importert fra Norge kombinert med alpine snoødekte fjell og dype fjorder, gjor øya til en kombinasjon av Galapagos og Lofoten.

 Kastevinder opp mot 100 knop, reinsdyrjakt med lasso og narkontakt med tusenvis av furseler og titusenvis av pingviner sto for spenningen pa øya.

 

Kryss mot Falklandsøyene

Under hele oppholdet la passasjen tilbake til Falklandsøyene i bakhodet. 800 nautiske mil i Sørishavet med motvind, mer storm enn stille og et og annet isfjell og holde utkikk for. Men seilasen gikk overraskende greit. Tilnærmet flatt hav og bare 25-30 knop motvind det meste av veien. Siste natta viste havet sitt sanne ansikt. Alle mann på dekk for a redde storseilet og surfing pa bølgene inn til Stanley pa Falklandsøyene. Nå har vi bare kryssingen fra Falklandsøyene tilbake til Sør Amerika, Kapp Horn og Ushuaia igjen. Men selv om det bare er et par dager seiling kan det bli tøffere enn det farvannet vi har seilt i til nå.

Hilsen Reidar og Audun

Foto: www.eventyrligseilas.no