UTEN PROBLEMER: Seilas' frilansjournalist Nina Wego har seilt i Karibia mange ganger uten å bli ranet. Hun advarer andre turister mot å fremstå som arrogante.
SKUMMELT PARADIS: Karibia. foto:Empire.

Karibias pirater truer seilturister

Væpnede angrep er en trussel mot de mange båtturistene som ferierer ved de karibiske øyene.

Publisert Sist oppdatert

STORT BILDE: Virkeligheten pirater i Karbia kan være like skummle som i filmen. Foto: Buenevista Int.Norway.

Tradisjonelt har farvannene utenfor Indonesia, Somalia og Brasil vært ansett som de mest risikofylte områdene med tanke på piratangrep om bord i seilbåter.  Men heller ikke i Karibia hører piratene bare hjemme på filmlerretet. Ifølge langtur- og charterseilere som ferierer i området er væpnende ran om bord i båtene en høyst levende trussel i flere av havnene. Det rapporteres om flere hendelser, og da spesielt i de områdene  utenfor Venezuela, St. Vincent og Grenadinene.

I de fleste tilfellene dreier dette seg om små grupper med lokale menn som border turistbåtene i nattens mulm og mørke og truer til seg penger og andre verdisaker fra skipper og mannskap. 

Ranet etter arrogant oppførsel

Den norske journalisten og langturseileren Nina Wego (62) har besøkt Karibia med seilbåt flere ganger, og kom nylig tilbake fra seilferie i området.  Hun forteller at forholdene i løpet av de siste årene har blitt tøffere, og at historiene om båter som har blitt ranet og i enklete tilfeller også fått mannskap eller skipper drept flere enn tidligere. Men din egen oppførsel har også sitt å si for hvordan man bli behandlet.

–  Vi har sett charterturister komme  øyene og beskylde lokalbefolkningen for å være kjeltringer uten at de har gjort noe galt. Når turistene i tillegg fester og hele bråker til lyse morgenen, klager høylytt over «skitne negre» og nekter å ta i mot hjelp eller kjøpe varer fra de lokale ligger man i utgangpspunktet dårlig an, forteller Nina, og viser til at nettopp en slik båt ble bordet av ranere midt på natten. Mannen ble bundet, kona voldtatt og alle verdisakene forsvant.

Wegos tips til langturseilere i Karibia er derfor å ta i mot de lokale guttas tilbud om å passe båten din for en billig penge, og å kjøpe små ting som suvernierer og  frukt av de lokale kvinnene.

Unngå å være alene

Desverre er det å være hyggelig ingen forsikring mot uønskede gjester om bord.

På nettstedet caribbeannetnews.com advarer turseiler Allison Botros andre seilere mot voldelige ranere på øya St. Vincent.

Båten han var med ble ranet rett før jul i fjor, og i etterkant har han fått rapporter om flere tilsvarende angrep mot seilbåter i det samme området omtrent på samme tid som han selv var der. Ranerne nøyde seg med å ta penger og verdisaker, men truet med å drepe alle om bord hvis de ikke ga etter for krav.ene

– Vi var den eneste båten i havnen denne kvelden, sier Botros, og advarer andre seilere mot å gjør den samme tabben. At de ikke hadde låst kabinen tror han ikke hadde noe å si, ettersom de kjenner til flere som har blitt angrepet, ranet og skadet, til tross for at alle luker  var låst. 

På  safetyandsecuritynet.com finnes en oversikt over rapporterte ran og tyverier om bord i båter på Windwardøyene de siste årene.

Nina Wego vil i Seilas 4 gi deg nyttige tips  om hvordan du unngår å komme i konflikt med lokalbefolkningen i Karibia. Bladet kommer i slutten av april.