Genoatrimmer i Februar
I Mangel av spristake brukte vi en tømrer fra Asker som var både billig å bra
Vinterregatta i ytre Oslofjord
Strategivalg på sunrise. Konklusjonen ble at den raskeste veien mellom to punkter er rett frem. Noe som viste seg ikke riktig.
Her er tykkelsen på isen som måtte brytes på vei inn til Nøtholmen. Bavaria 37 er forøvrig en utmerket isbryter
Vinterregatta i ytre Oslofjord

Vinterregatta i ytre Oslofjord

«Ca halveis», en Jeanneau 36i gikk til topps i Vinterseilasen. En regatta fra Bolærne til Strømstad. Her er rapport og bilder fra Atle Moen.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 15 februar var det endelig klart for årets vinterregatta fra Bolærne til Strømstad. Opprinnelig skulle denne ha gått for 2 helger siden men med 25m/s og 10m bølger var det vel ingen som i dag angret på utsettelsen. Strålende sol og vind fra nordøst mellom 2 og 4 m/s. Fire båter hadde stilt opp til regatta, en Bavaria 38 «Fantasea», en Jeanneau 36i «Ca halveis», en Bavaria 37 «Sunrise». Og Sweden yacht 37 «Tradewinds».

Start fredag morgen

«Tradewinds»  passerte startlinjen på sekundet 09.00, mens de to Bavariaene ikke helt hadde klart å time starten og fikk allerede her en fem minutters forsinkelse. Valg av strategi varierte markant hvor «Tradewinds»  og «Ca halveis» la seg lengst ut fra land etter utførlige analyser av strøm og vind. «Sunrise» valgte den litt enklere strategien korteste vei mellom to punkter er rett frem, mens «Fantasea» etter å ha blitt utsatt for et par halsbrekkende  loffe manøvrer fra «Sunrise» fulgte en til nå dårlig forstått strategi og la seg tett inn mot kysten og langt unna alle andre.

Vinterseiling på sitt beste

Vi hadde rom slør til platt lens det meste av veien med vind som startet på 2-3 m/s og som økte på utover dagen til maks 9-10 m/s. Det ble en praktfull seilas. På et tidspunkt var mannskapet på «Sunrise» helt overbevist om at valget at korteste rute ville gi en sikker seier, men gleden ble kortvarig da man ble tvunget til å innse at planlegging og beregninger av strøm og vindforhold faktisk er et poeng ved regattaseiling. «Fantasea» som valgte ruten tett inntil kysten klarte på forunderlig vis å spise seg forbi «Sunrise». «Ca halveis» gikk til slutt av med en klar seier, men alle deltagere var etter denne dagen overbevist om at flottere naturopplevelser enn på seiltur i ytre Oslofjord en dag midt i februar skal man lete svært lenge etter.

Luksus i Strømstad

Ved ankomst Strømstad hadde regattakomiteen ordnet sponsor avtale med Strømstad Spa og resort på Nøtholmen, og det ble en særdeles behagelig ettermiddag i spa med påfølgende middag i restauranten og premieutdeling samt et alvorsord fra regattakomiteens formann, høyesterettsadvokat Audun Gjøstein, som  mente at en del av deltagernes noe lettvinte omgang med regatta reglementet normalt burde ha fått mer alvorlige konsekvenser, men som for denne ene gang valgte å la nåde gå for rett.

Sees igjen til neste år

Neste år håper vi på flere deltagere i en uhøytidelig men dog spennende regatta i fantastiske omgivelser.