Thelma under seiling i Middelhavet før hun ble kjøpt tilbake til New Zealand.
Kaptein på Thelma, Tony Blake og rormannen, hans kone Fiona.
Manuell «spribom»
NÆRE PÅ: John med blokken som han nesten fikk i hodet da lensetakkelen røk. Mange års tæring gjorde at det ikke var mye friskt metall som holdt blokken sammen.
EIVIND: I riggen for å reparere etter at den første lensetakkelen hadde røket.
KJENT GAFFELRIGGET KUTTER: «Waitangi,» 54 sort skrog, langt baugspryd fra 1894.
KREVENDE: 14 mann må til for å seile Thelam i en regatta. Bare på fordekk jobbet 5 mann

«Empire»-besetning i nesten-havari

Klassiske seilbåter er i støtet også i New Zealand. «Thelma» ble nylig sjøsatt etter seks måneders restaureringsarbeide. Sist helg deltok hun i sin første regatta på lang tid.

Publisert Sist oppdatert

Stort foto: Thelma - en elegant 111 år gammel dame.

Thelma ble bygd i New Zealand i 1897 av Logan-brødrene. Hun er brødrenes største båt med sine 59 fot. Baugspryd inkludert er hun hele 73 fot. Thelma er bygget i solid kauritømmer. Både skrog og dekk er bygget med to lag 12 mm og et lag 24 mm kauri. Skroget er bygget uten spanter og kun to skott sørger for at den gamle damen «holder formen».

En gammel dame

«Thelma» har en lang historie og har seilt på mange hav. I sine yngre år gjorde hun det sterkt på regattabanen i New Zealand. For omkring ett års tid siden ble hun «funnet» i Middelhavet, og kjøpt tilbake til New Zealand. Opprinnelig var «Thelma» rigget som en gaffel-toppseil-kutter med et seilareal på opptil 177m2. I dag er hun i tillegg utstyrt med en stor genaker.

Båten ble bygget i en periode da det var hard konkurranse mellom Logan-brødrene og Baily-brødrene. Rivaliseringen mellom brødreparene var oppstarten på seiling som konkurransesport i New Zealand.

Sist fredag stilte Thelma til start sammen med andre klassiske trebåter i helgens regatta, Auckland Anniversary Regatta. Regattaen avholdes årlig i forbindelse med Aucklands ”nasjonaldag”. Heidi og Eivind fra Empire var heldige og fikk seile som mannskap på «Thelma».

Dramatikk

«Thelma» vant fredagens og søndagens regatta sammenlagt, tross to nestenhavarier. Under søndagens regatta røk først babord lensetakkel. En time etter at vi hadde fått orden på den, røk også styrbord lensetakkel idet vi passerte mållinjen. Riggen har ikke fast akterstag, så det var nære på at den flotte tømmerstokken gikk over bord.

Etter det første bruddet oppdaget vi at masten hadde fått sprekker over dekk. Vi tok også inn vann etter nesten-rigghavariet, som måtte lenses med pøs. Elektrikeren hadde i forbindelse med restaureringen installert begge lensepumpene på den samme kursen, og den ene sikringen var ikke stor nok til at begge pumpene kunne gå samtidig...

Mye action og mye moro i sommervær og god bris rundt Auckland, som heldigvis endte godt.

Oceanbridge Anniversary Regatta

Det ble ingen regatta for «Thelma» mandag. Under Oceanbridge Anniversary Regatta, som racet på selve Auckland-dagen heter, måtte Thelma nøye seg med motorseiling gjennom ”Parade of Sails”. Forhåpentligvis er hun etter et verftsbesøk tilbake på regattabanen i løpet av kort tid.

I år deltok 400 båter i regattaen, som ble avholdt for 168. gang. Klassiske tre båter seilte side om side med moderne Spirit of New Zealand og større seilskip som Soren Larsen. Regattaen er en av verdens største, ifølge lokale aviser. Mandagens regatta ble vunnet av en av Thelmas søstre. De fire første båtene over mållinjen under Oceanbridge Anniversary Regatta var alle designet av brødrene Logan.

Det var ikke bare seilbåter som konkurrerte under Auckland Anniversary Day. Dagen ble også markert med ”Tug Boat Race” (slepebåt-race) og med konkurransen ”Dancing Tug” (dansende slepebåt).