Tuva feide båter overende
Tuva feide båter overende

Tuva feide båter overende

12 fritidsbåter ble feid over ende av stormen Tuva på Skjæløy Slip ved Fredrikstad.

Publisert Sist oppdatert

Fotos: Takstmann Kjell Arne Amundsen i If

Ifs båt-takstfolk på Sørlandet og Østlandet har hatt mye å ta tak i rundt på båtoppplagsplasser etter stormen Tuva, som rammet Sør-Norge med opptil 30 sekundmeter vind sist helg. Takstmann Kjell Arne Amundsen, som selv er erfaren seilbåtmann, legger ikke skjul på at det er trist å komme ut til opplagsplasser hvor man på lang avstand ser at båtene ligger overende i et kjempemessig kaos.

Til nå er det meldt 125 skader til If - 85 bygningsskader og 40 båt/bil-skader, får Seilas opplyst av If.

 

En av de opplagsplassene som ble hardest rammet var Skjæløy Slip ved Fredrikstad. 12 fritidsbåter - de aller fleste seilbåter - ble lagt i bakken av vinden. Halvparten av båtene var forsikret i If - den største på 11 tonn og 47 fot. Amundsen forteller at det ble målt storm helt oppe i 28 meter/sekund da båtene veltet på Skjæløy. Med en slik vindstyrke skal det mye til for å holde igjen når vinden treffer båtrekken fra siden og tar godt tak i høye master og store presenninger.

Også i flere havner på Vestfold-siden - i Tønsberg og Stavern - gikk store seilbåter overende på land i vindværet. Ifs takstfolk er i full gang med å skaffe seg oversikt over skadene. Noen av skadene er omfattende, mens andre har klart seg bra, får Seilas opplyst.

Etter slike hendelser kommer en naturlig diskusjoner blant båtfolk om hvorvidt det utstyret som i dag brukes til vinteropplag av store båter på land er godt nok. Likeledes diskuteres det om behovet for å ta spesielle forholdsregler i en del særlig utsatte havner.