FANGST: Flodkrabbe.
NETT: De lokale gutta fisker krabber og bongafisk i elven, som består av mer saltvann enn ferskvann.
TURISTVERSJONEN: Padlebåt for kortere turer.
TURBÅT:Denne kan du reise på elvecruise med innover i landet og overnatte ombord.
GULT INNSLAG: Det er mye spennende å se av båter på floden.
MANGROVE: Slik ser elven ut fra Lamin Lodges topprestaurant i bambus.
KRABBEFANGST: Lokale fiskere er ute etter bongafisk og krabber.
EASY LIFE: Livet om bord ser slett i verst ut i elven.
LOKAL CHARTER: Denne digre katamaranen kan du dra på charter med.
AFRIKAS VANNVEIER: Her ligger seilbåtene ganske så tett.

På seiltur i mangroveskogen

I Norge ville vi muligens kalt det en fjord. Derfor er det vel ikke så overraskende at vi fant en stor samling med seilbåter i le av mangrovene i en av Vest-Afrikas største elver.

Publisert Sist oppdatert

Stort bilde: Mon tro om båten er oppkalt etter damen som soler seg på dekk?

Serekunda, Gambia

Gambia er fastlands-Afrikas minste land. Landet deles i to av den mektige Gambiaelven, med kun ca 30 kilometer land mellom elven og nabolandet Senegal i både sørlig og nordlig retning. På langs fortsetter derimot den smale landstripen nesten 500 kilometer inn i landet, helt til der Gambiaelven fortsetter sin ferd inn i Senegal og Guinea. Tilsammen er Gambia river  mer enn 11000 kilometer lang, og minner til tider mer om en mektig fjord enn en elv.

Fredligste i Vest-Afrika

Da Seilas var på padletur i elvebåt ble vi ikke så rent overrasket over å finne et dusin med havseilere,- alt fra originale "one-off"- båter til en stor charterkatamaran i 40-fotsklassen. Med unntak av sistnevnte, som er gambisk-eid og brukes til nettopp charterturer, er alle båtene enten langturbåter eller eiet av europeere som for tiden bor i Gambia. Flere bar britisk flagg,og ble mer eller mindre brukt som husbåter.

- Dette er en av de fredeligste plassene langs vestsfrikakysten, så mange kommer opp elven og blir her en stund, forteller eieren av restauranten Lamin Logde som ligger ved elvebredden.

280 kilometer med salt

Gambiaelven er ikke bare den største i området, den er også den eneste som er navigerbar for større skip og fartøyer. At vannet smaker salt har også sin forklaring; du må nemlig helt 280 kilometer innover før vannet går over til å bli rent ferskvann. Dermed kan du trygt svømme i denne delen av elven uten å være redd for krokodiller og flodhester .Barracuder er dermed en annen historie. De trives i både saltvann og brakkvann...