Jangadas i Brasil

Det er tett med Jangadasflåter i Paracuru. I fiskebyen arrangeres det også regatta med disse flåtene.
En gammel Jangada-flåte i balsa.
Fiskerne er sponset av lokale bedrifter. I Paracuru har fiskerne logoen til oljeselskapet som driver virksomhet i Nærheten, mens i Taiba er fiskerne sponset av norske utbyggere av et feriesenter i byen. Taiba likker mellom Paracuru og Foraleza og er ...
Likende av seilet er forsterket av billig tau.
Seilene har en flott form.
Delene i masta og bommen er surret fast av forskjellige deler med fiskesene.
Kjølen er svært dyp. Sjekk masten som er vinklet mot ro. Masten løftes opp av muskelkraft og tippes mot vinden.
Liten båt med fokk. Samme seil.
Fiskerene øser vann på seilene for å få bedre effekt.
Også de større fartøyene har rigg som fungere på samme måte, men her er seilet festet til en lang bom som heises i en kort mast. farten på fartøyene er imponerende.
Jangadas-flåtene kommer i mange størrelser, også små padlevarianter som fiskerne bruker til å sette ut garn nær land.
Fiskerne har lange dager på sjøen og seiler så langt ut at de ikke lenger syns på horisonten. I gamledager var det vanlig på tokt på flere døgn.
De små Jangadaene fanger som regel mest små-fisk.
Seilet berges på en enkel måte ved hjelp av et tau snurret rundt toppen av seilet.
Enkle og billige løsninger som fungerer. Slik lages et anker.
Flåtene seiles gjennom brenningene styrt ved hjelp av padleåret. Vel ute på sjøen stikkes ned kjølen og roret.

Avansert Low-tech

Langs Brasil nord-øst kyst brukes små seilflåter til fiske. Fascinerende båter bygget av enkle midler.

Publisert Sist oppdatert

Paracuru, Brasil

De små flåtene kalles Jangadas og finnes i en rekke størrelser. De minste brukes til små padleflåter til å sette ut garn. De større utgave har en tilnærmet skrogform og har også fokk. Her i Paracuru er Jangadas fremdeles den viktigste måten å livnære seg på.

Balsaflåter

Opprinnelig ble disse fiskefartøyene bygget av balsastokker som var satt sammen. På stranden i Paracuru ligger det gamle rester av gårsdagens flåter. Dagens båter bygger på samme konsept, men er formet av isoporkjerne kledd med tre.

Enkel og avansert rigg

Seilene er sydd av et tynt kunststoff som minner om stoffet i et flagg. Masten er satt sammen av flere trepinner. Nederste del er tykk og stiv, mens toppen er svært my. Hele riggen er svært lett og kan rigges opp og ned fra flåten. Mastefoten kan settes i forskjellige posisjoner på fåtedekket, sannsynligvis for å justere kraften i seilet.

Overriggete seilbrett

Jangadas flåtene har mye seil og har ingen ballast. Flåten gir selvfølgelig mye stabilitet og fiskernes kroppsvekt endamer når de står til lo. Når de kommer inn mot stranden ser de nærmest ut som seilbrett med masten lutende til lo og fiskerne stående på lo side.

    Seilduken er ikke tett, for å få maksimal effekt ut av seilet spruter fiskerne vann på seilet som gjør duken tett og seilet mer effektiv.

Seilene har en flott form.

Myk rigg som fungere

Vanligvis vil et seil få mer bus når komponentene er myke. På Jangadas-flåtene er det den ekstremt myke mastetoppen som gir etter, noe som gjør seilet flatere, og kraften bøyes ut av seilet.. Det fungerer nesten som de moderne seilene med rett topp slik som siste Open 60 generasjonen har.

Ingen metall

Du finner ikke et sykke metall i riggen på disse flåtene. Alt er surret fast med tau eller fiskesnører. Masten er ustaget. De har en stikkkjøl og et avtagbart ror. Rundt seilet er det snurret en tynn snor tre ganger som fiskerne trekker i for å surret seile inn til masten. Å rigge opp/ned båten tar bare noen minutter. Kun beslaget til roret er av metall.

Slør inn og ut

Seilforholdene uten for Paraucuru er fantastiske. Det gjør jobben behagelig for fiskerne. Vinden blåser gjevt fra sydøst, men dreier fra syd til øst i løpet av dagen. Det gjør at fiskerne får rom slør ut om morgenen, og inn fra fiskefeltene på ettermiddagen..

Enkle og billige løsninger som fungerer. Slik lages et anker.
En gammel Jangada-flåte i balsa.

Ressursvennelig fiske

Når europeerne kom til Europa ble område i Nord øst betegnet som det beste fiskefeltet, mens område utenfor Brasil ble sett som på som svært dårlig. Utenfor New Foundland er nå nesten all fisken borte på grunn av rovfiske, mens fiskerne utenfor Paracuru virker svært tilfrede med sine fangster. På markedet er det flotte tunefisker, Red Snapper og andre arter, og sjømat er billig og en stor del av kostholdet.

Les mer om Jangada på Wikipedia her.

Det er tett med Jangadasflåter i Paracuru. I fiskebyen arrangeres det også regatta med disse flåtene.
Det er tett med Jangadasflåter i Paracuru. I fiskebyen arrangeres det også regatta med disse flåtene.