« Costa Mediterranea»
Midttun med mannskapet på «Apex»
Mer dramatikk i ARC

Mer dramatikk i ARC

Personskader og Mayday meldinger har preget ARC i helgen. «Apex», den raskeste norske båten melder om skader på utstyr, men setter fremdeles nye fartsrekorder.

Publisert Sist oppdatert

Før helgen falt en spile ut av storseilet og ødela spinnakeren på «Apex», en First 44,7 fra Bergen. Ole-J. Midttun skriver på sin blogg at de seiler uten spiler i storseilet, og at begge spinnakerne har blitt ødelagt. Storseilet hadde også revnet i masteliket, men det er fikset.

Over 20 knop

Været er fremdeles ustabilt for ARC seilerne. Squalls, eller kraftige regnbyger med mye vind gjør det ukomfortabelt for de fleste. Dette skriver Ole-J. Midttun på sin blogg på lørdag:

Først 17,2 knop og 5 minutter etterpå 20.9 knop. Aldri har jeg seilt så fort. Du hører romlingen i skroget og skjønner at noe er på gang. Skyen over er beksvarte midt på lyse dagen. Farten stiger 10, 11, 12,15, 18 og 20,9 .Det er vanvittig skremmende og frydefullt samtidig. Båten formelig flyger frem, helt stødig, urolig blir den først når bølgen er ferdig og farten går ned, den legger seg til styrbord (vi går for styrbord halser), fullt ror til babord må til for å retten opp, så retter den seg fort og kontraror må til .ja slik er dagene det er bare sekunder mellom hver gang. Vi blir slengt vegg i mellom, jeg føk ut av køyen i morges og landet på en genoa. Det reddet meg sannsynligvis fra å få flere blåmerker. Hvordan Jan kan lage grøt og steike biff i slike omgivelser , ja det forblir vel en hemmelighet grøten min for forøvrig gjennom luften ,traff skottet så grøten sprutet og skålen sprakk , men landet rett vei på dørken. Heldigvis hadde Jan laget en ekstra porsjon.

Inne i kveld?

«Apex» ligger som båt nummer 25 og kan komme inn i mål i kveld lokal tid. Båten har  nm igjen. Så langt har 17 bter kommet i mål. Neste norske er katamaranen «Quens of Heart» har 373 nm igjen. 12 nm bak ligger «Nora Simrad». Den ligger som båt nummer 41. Norsk båt nummer fire er «Thea», en Dehler 43 med to barn om bord. «Lufelia» er femte beste norske med 439 nm igjen. Som sjette norske båt ligger «California Blue» med 488 nm igjen. Ti natuiske mil bak ligger «Maggy V». Kommer «Regina»,    

«Minerva», «Tu Can Tango», «Smily IV», «Tora», «Sol», «Marelia», «Harmonia». «Harmonia», En Bavaria 38, ligger som båt nummer 215 og har hele 1019 nm igjen.

Bommen i hodet

Et mannskap i båten « Avocet» fikk bommen i hodet lørdag kveld. Det skal være snakk om en seriøs hodeskade. Søndag morgen ble mannskapet evakuert til cruiseskipet «Costa Mediterranea» som har to leger om bord.

Mastebrekk

Nok en gang måtte ARC deltagere hjelpe båter som ikke deltar i Rallyet. En 31 fots katamaran med navn «Spam» hadde mistet masten, og hadde fått et hull i skroget. En rekke ARC-båter ble tilkalt for å assistere deriblant den norske Sun Odysseyen «Regina», men det var « Navillus» fra Irland som var nærmest og som plukket opp mannskapet fra den synkende katmaranen.