Med bredbånd i Atlanterhavet
Med bredbånd i Atlanterhavet
Med bredbånd i Atlanterhavet
Med bredbånd i Atlanterhavet
Med bredbånd i Atlanterhavet
Med bredbånd i Atlanterhavet
Mark og sønnene Elliott og Spencer
Mark ved sitt velutstyrte kartbord.

Med bredbånd i Atlanterhavet

Få båter har mer elektronikk om bord enn «California Blue» med amerikaneren Mark Bashfort som bor i Stavanger. Han kan sende bilder.

Publisert Sist oppdatert

«California Blue» var den største norske båten under ARC, en Beneteau 57. Eieren Mark Basforth er amerikaner, men bosatt i Stavanger og snakker flytende norsk. Med seg på turen hadde han også sine to sønner som har vokst opp i Norge. Mark eier et datafirma og trenger å holde kontakt med omverden. Han har derfor tre satellitt kommunikasjonssystemer om bord. Han bruker mest Iridium, det er billig å ringe med å sende tekstmailer. Han har også et Fleet 55 system med en diger antenne på hekken. Det er kostbart.

Eneste båt med BGAN

Om bord har han også BGAN som gir raske forbindeleser. Basforth er meget forbøyd med BGAN og tror han er den eneste av alle med dette utstyret om bord. Farten er på over 300 kbit/s forteller Basforth. BGAN telefonen er et landbasert system som krever at antennen peker mor satellitten. Er det bevegelser i båten blir forbindelsen brutt. Systemet fungerer tydeligvis i Atlanteren. Dette skriver Mark på ARCs logg i dag.

– We got the BGAN system running on the first try setting it up in the cockpit giving 230kb speed to surf the internet (read check Lakers scores) and make a few phone calls.

Fult utstyr

På hekken er det også en satelittmottager for TV signaler. Inne i kula sitter det en parabol som holder konstant retning mot satellitten. Båten vil leies ut i Karibia, og her vil kundene få det de måtte ønske av underholdnings utstyr. Det er flatskjermer med DVD i hver lugar. Det er også et ukjent antall iPoder og PCer om bord.

Du kan se bilder som Mark har sendt fra båten i vår bildespesial.