Patrick betaler 20 europer dag for å få plass på en båt.
"Christiania" er bygget i Norge.
Tommy Olsen om bord i "Christiania."
Ingunn fikk en fin plass i baugen på "Tu Can Tango" under starten av ARC.

Fant båt i løpet av timer

Det var mange seilere som gikk langs brygga i håp om å finne en båt å krysse Atlanterhavet i. For de norske lofferne ordnet ting seg greit.

Publisert Sist oppdatert

Stort bilde: Alexander Thomassen, skipper Karl Rune Nilsen og Ingunn Rognlien.

To av de norske lofferne fikk plass på den norske katamaranen «Tu Can Tango» kun timer etter at de kom til øya. Flaks hadde de,  for ett av mannskapene på den norske båten hadde valgt å reise hjem på kort varsel. Alexander Thomassen jobber som kokk på luksuscharterbåten «Grace» om sommeren og det hadde vel ikke skipperen på «Tu Can Tango», Karl Rune Nilsen, noe i mot. Ingunn Rognlien har seilt siden hun var barn og vil også styrke besetningen om bord.

Drømt et år

Ingunn forteller til Seilas at drømmen ble sådd etter å ha fulgt med på nettsidene til Seilas under fjordårets ARC. I høst har hun holdt kontakt med en del av de norske båtene, uten å få noe konkrete tilbud. Likevel tok hun sjansen og kjøpte enveisbillett til Las Palmas og billetter hjem fra St.Lucia.

–    Jeg har fått seks ukers permisjon fra jobben, fortelle hun til Seilas. Etter ARC flyr jeg til Cuba hvor jeg vil treffe min samboer som ikke fikk like mye fri.

Stor pågang av seilere

Mens vi gjør intervjuet kommer det en kar bort til båten og spør om vi trenger mannskap. – Det har vært minst seks stykker som har spurt om plass etter at nordmennene kom om bord, forteller Karl Rune Nilsen. Det er mange tyskere, engelskmenn men også spanjoler. Rundt om i havnen henger det også mange lapper fra seilere som ønsker hyre. Ingunn forteller at hun har møtt fire svensker som har vært en uke lengre enn dem i Las Palmas, men enda ikke fått seg en båt å seile over med.

Bor billig

Ingunn og Alexander bodde billig på et herberg i Las Palmas. Der koster det 200 kroner natten. (hostelworld.com). Ingunn råder andre til å starte tidlig. Legg ut profil på «findacrew.net», følg med på forumsiden på ARCs nettside og Seilas. Man bør være i Las Palmas minst en uke før, men sjansene for å få en plass er ikke over før siste båt har forlatt havna. Ingunn og Alexander er med og betaler utgiftene på båten under veis.

Droppet eksamen

Vi møtte også en annen nordmann som kjøpte seg plass på en engelsk charterbåt. Det koster han kr 12 000 for turen over inkludert mat, men så har også en drøm gått i oppfyllelse. Den unge mannen fra Nord-Norge forteller at han studerer, men har fått en venn av seg til å levere fire eksamener blankt. På den måten sliper han å ta et år ekstra, men vil få dobbelt så mange eksamener til sommeren.

Nordmann på engelsk Colin Archer

Vi møtte Tommy Olsen på den Gibraltarregistrerte Skøyta ”Christiania”. Han hadde først reist ned til Kapp Verde for å bli med en båt over, men syns båten var i for dårlig stand at tok sjansen på å reise til Las Palmas for å finne en annen båt. Hit kom han for fire uker siden, og det tok han to uker før han fant en båt. Olsen er ikke den eneste lofferen om bord i ”Christiania”. Han har selskap av to andre som har fått blitt plukket opp fra brygga.  Med to eierer er det totalt fem om bord. ”Christiania” kal til New Zealand og Olsen har fått tilbud på å være med båten videre etter ARC. ”Christiania” er bygget i Risør i 1961.

20 euro dagen

I timene før start ble alle de som ikke hadde fått båt mer desperate for å skaffe seg en båt. Vi traff Patric Brinck fra Skottland. Han var villig til å betale seg over. 20 euro per døgn i 18 dager. Det blir nesten 3000 kroner som knapt dekker maten.