Jørgen liker å ligge på dørken å sprelle.
ARCs yngste klar for tøff seilas
Få får være så mye sammen med barna sine som Morten.
Aurora sover i forpiggen.
Jørgen sover under kartbordet.
Aurora og Jørgen
Tydlig tegn på ungt mannskap.
Morten og Aurora
Line og Jørgen
ARCs yngste klar for tøff seilas

ARCs yngste klar for tøff seilas

Familien Heli-Hansen seiler med ARCs to minste deltagere, Jørgen på syv måneder og Aurora som akkurat har blitt tre år.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer til å blåse friskt under starten av ARC, men mamma Line er ikke redd for barna. – Det er farligere å sette barna i bilen å kjøre E6 fra Halden til Oslo forteller Line Heli-Hansen til Seilas.

Fremskyndet langtur

Familien hadde en skøyte, men båten ble for tung til å håndtere for den unge familien. Pappa Morten har drømt om langtur i 15 år og har klart å påvirke sin kone også. Når de kjøpte «Sol», en Oceanis 37 pent brukt ble de enige om å ta et år under seil. Planen var å seile i 2009, men da Jørgen var på vei fant de ut at fødselspermisjonen kunne være med å finansiere turen.

Sveiser familien

Å ta fødselspermisjonen under seil gjør at både Line og Morten får en fantastisk mulighet til å følge barnas oppvekst tett. – Vi tenkte på at det skulle være Morten som tok fødselspermisjonen, men det går ikke i følge regelverket. Da måtte jeg jobbe, forteller Line som sier at det ikke er full likestilling i landet. Vi får heller ikke kontant støtte. Hadde jeg ligget hjemme på sofaen så ville vi det, men ikke ute av Norge hvor vi virkelig tar vare på barna 24 timer i døgnet, forteller Line.

Deilig med foreldre besøk

Det er hektisk å være på seiltur med så små barn, og vi ser frem til at barnas besteforeldre kommer å tar vare på dem et par dager når vi kommer til Karibia forteller Morten og Line. Men det meste fungerer greit. Største problemet er å få skikkelig babymat. Det de har her er for søtt. Bleiene her er helt OK. Ikke er de dyrere enn de norske heller.

Enkle barn

Seilas kom om bord i «Sol» på morgenen men barna fremdeles sov. Lille Jørgen lå i kurven sin under kartbordet, mens Aurora breiet seg i forpiggen. De voknet begge med et smil. – Barna er flinke til å underholde seg selv sier Line. Aurora på tre år er faktisk den største utfordringen. Vi er redd hun kan bli litt passiv under turen over Atlanterhavet.

Klar for havet

Jørgen er for liten til å bli sjøsyk. Aurora var aldri sjøsyk i fjor, men nå blir hun dårlig i løpet av de tre første timene, men etter det er det over, forteller Line. 

– Jørgen har vi i en stol som vi stempler fast i båten. Aurora krabber rundt når det sjøer som verst. Så langt har vi for det meste hatt med andre voksne på de lange etappene, men fra Madeira til Grand Canaria seilte vi kun oss fire forteller Line. Det tok to døgn. Line tok nattevakt sammen med Jørgen i bæresele bak rattet.

Tøff start

Turen startet kun svy uker etter at Jørgen var født. Morten jobbet til siste dag. Med to små barn skulle klarte familien å gjøre båten seilklar, mens de pakket seg ut av huset, og gjorde det klart for utleie.

Positiv helsestasjon

Den lokale helsestasjonen var ikke negative til at familien dro på langtur. Så lenge de følte det var riktig så var det heller ikke noe problem. Familien fikk med seg vaksiner som Tina Evensgaard i « Harmonia» har tatt. Hun er lege.

Har alltid en plan B

Vi har aldri vært sikre på om turen vil la seg gjennomføre. Vi har alltid tenkt muligheten for å sende barna med fly. Så langt har det gått bedre enn forventet, forteller Morten. Blir det tøft over Atlanterhavet så skal de får slippe hjemturen.

Mediestjerner

Den unge familien har tiltrukket seg mye medieoppmerksomhet her nede. Det å ta med barn på langtur er et norsk fenomen, og det å ta med helt ny fødte vekker stor oppmerksomhet. Engelsk media er veldig opptatt av hvordan vi håndterer sikkerheten forteller Morten til Seilas. Kl 1400 norsk tid går starten.. Morten og Line har fått med seg tre andre voksne om bord.

Du kan følge bloggen til Sol her