Familien Olsen fra Fredrikstad har tatt ett års avbrekk med to barn på åtte og 12 år. «SY Thea» er en Dehler 43 CWS. Om bord holder mamma Christin og pappa Truls skole hver dag, og barna har egen side på båtens nettside.
Karl Rune Nilsen, Geir Aalberg og Tore Olavi Dahl seiler en ny Lagoon 380 S2 som de har døpt «Tu Can Tango».
Espen og Regi Aalstad med barna Magnus (5), Einar (8) og Elin (14) bor i Sveits, men er alle norske. De seiler en splitter ny Sun Odyssey 49 med svensk flagg. Båten er registrert i Sverige fordi EU-båt gjør papirarbeidet enklere i europeiske havner. ...
Øyvind Larsen og Heidi Rian fra Østfold er av gårde i en Sun Odyssey 37 med navn «Marelia».
Finn Audun og May-Bente har med seg Amanda (12), Linnea (10) og Anders på (7) og seilte ut fra hjemmehavnen i Asker St. Hans. De har i hele høst kost seg i varmen, og «Smily IV» som er en Forgus 44 nådde Kanariøyene allerede i september.
Steinar Nordtveit og Reidun Erland har lenge planlagt et friår, og i fjor falt brikkene på plass. Nå blir det ARC og Karibia med barna Mathilde, som blir 12 år i Atlanterhavet, og Ola på 10 år. Familien fikk «Minerva» i 2005. Båten, en Bavaria 42 ...
Ole-Jan Midttun fra Askøy utenfor Bergen er en profilert regattaseiler på Vestlandet. Han er skipper på «Apex», en First 44.7. Vi tipper denne båten blir blant de første norske til å krysse Atlanterhavet i år.
Mark Bashford er skipper på «California Blue», en Beneteau 57. Det er den største norske båten i ARC i år. Vi har ikke klart å komme i kontakt med skipperen
Petter Movinckel og Kirsti Hylen seiler en Beneteau First 456 fra 1984. Båten har fått plenty med stell de siste årene. Her ligger ny motor, nye seil, ny stående rigg, elektriske vinsjer med mer. Paret har tatt ett år fri fra jobb, og dro fra Oslo i ...
«Lufelia» er en Luffe 43 DS bygget etter eieren Erik Toftenes egne spesifikasjoner. Båten har en regattabåts linjer, men er bygget for langtur. Den har helt fra tegnebrettet blitt utstyrt og forsterket for turen over Atlanteren og tilbake.
«Nora Simrad» er et langturprosjekt hvor seilerne kjøper seg inn i andeler. Båten er en Alubat Levrier - Cigale 14. Den er bygget i aluminium av samme verft som bygget Ovni, men Cigale har fast kjøl og vannballast.
Halvard Thorstein fra Sandefjord har bygget «Tora» selv i betong. Dette er faktisk Thorsteins tredje Colin Archer bygget på samme måte. Dekk, innredning og rigg er i tre. Båten ble ferdig i 1998. «Tora» er en Colin Archer kopi etter tegningen av ...
Queen of Hearts er med for andre gang på rad.
Line og Morten Heli-Hansen er spreke, og har tatt fødselpermisjonen som et års langtur. Familien har nok ARCs yngste mannskap, Jørgen som kun er et halvt år, født noen uker før avreise Om bord er også Aurora på tre år. De seiler en Oceanis 373 ...

15 norske båter klare for ARC

Med 240 båter fra 24 nasjoner har ARC (Atlantic Rally for Cruisers) større oppslutning enn noensinne. 15 av båtene i regattaen er norske. Vi har snakket med de fleste av dem.

Publisert Sist oppdatert

Seilas reiser ned i morgen (onsdag) for å dekke starten av ARC, men vi har alt vært i kontakt med de fleste deltagerne.

Ny rekord

ARC -seilasen fra Gran Canaria til St.Lucia i november har dermed slått den tidligere rekorden fra 1999 da det var 234 båter med. Det er i år 22. gang den populære seilasen arrangeres og ikke minst norske seilere har sett på seilasen som en fin tilbringer for å feire julen i karibisk farvann. I år stiller 15 norske båter, tre færre enn i fjor. Bare England og Tyskland har flere påmeldte båter enn Norge.

Norske barnefamilier

Av de 15 norske båtene har fem båter barn om bord. Mange av disse er i skolealder og tar fjernundervisning om bord. Jørgen er nok ARCs yngste. Han ble født bare noen uker før norske «Sol» la ut på sin langtur. Av de norske båtene på startlinjen skal kun én av båtene seile jorda rundt. Resten skal hjem i løpet av 2008.

Størst og minst

Årets største båt er Ed Dubois-konstruerte «Mariposa» på 29 meter (95 fot), mens den minste er en 7.60 meter (26 fot) Folkebåt - «Ariel» som seiles av regattaens yngste skipper, 22 år gamle Henry Adams fra Sherborne, Dorset, UK. 53 prosent  av båtene er mellom 40 og 50 fot med en gjennomsnittsstørrelse på 47 fot. Snittet på de norske båtene er på 43,4 fot, og den minste norske er «Sol» og «Marelia» på 37 fot. Beneteau er best representert av båtfabrikkene med hele 43 båter. Tre av disse er norske. Jeanneau har 20, hvor to er norske. Det er også to norske Bavariaer. Oyster er overraskende sterke med 15 båter på startlinjen, men ingen av disse er fra Norge. Antallet cruising katamaraner er i sterk vekst med 21 båter i seilasen. Av disse er Lagoon og Fountaine Pajot de mest populære med henholdsvis 11 og fem båter. Det stiller to norske katamaraner, begge Lagoon.

De norske båtene i ARC:

Apex, Ole-Jan Midttun, First 44.7

California Blue, Mark Bashford, Beneteau 57

Harmonia, Tina og Sten Evensgaard, Bavaria 38

Lufelia, Erik Toftnes, Luffe 43DS

Maggy V, Petter Movinckel, First 45.6

Marelia, Øyvind Larsen, Sun Odyssey 37

Minerva, Reidun Erland og Steinar Nordtveit

Nora Simrad, Jan-Torolf Evang, Alubat Levrier 14

Regina, Espen Aalstad, Sun Odyssey 49

Smily IV, Finn Bolstad, Forgus 44

Sol, Morten Heli-Hansen, Oceanis 373

Thea, Truls Olsen, Dehler 43 CWS

Tora, Halvard Thorstein, Colin Archer

Tu Can Tango, Karl Rune Nilsen, Lagoon 380 S2

Queen of Hearts, Morten Wichstrøm, Lagoon 440

De norske seilerne

På det store bildet er Tina og Sten Evensgaard som begge har rundet 30 år ønsket å bryte ut av dagliglivet for å reise på ett års seiltur.  De seiler en Bavaria 38, kjøpt ny i 2004. Les mer om de norske seilerne under vår bildespesial.