Mausundvær med 250 fastboende.
Tora med litt av krabbefangsten.
Pigghå og krabbefangst

Pigghå og krabbefangst

Morten Bjerkholt og familien fra Stjørdal ferierer langs Trøndelags-kysten i sin Contrast 36 «Hera».  De siste dagene har gått med til storfangts av krabber og fisk på Halten.

Publisert Sist oppdatert

Alle foto: Morten Bjerkholt.

Familien har også hatt selvfisket pigghå på middagsmenyen. Pappa Morten har sendt oss reisebrev fra turen:

– Vi dro fra Stjørdal onsdag  første august, og seilte ut fjorden til Austrått. Torsdag gikk turen videre til Halten fyr, der vi tilbragte dagene frem til søndag. På Halten kan man leie hus og brygge av Stiftelsen Halten. Dette er et flott sted med mulighet for overnatting for 20 - 30 personer.

Halten er et stort gammelt fiskevær hvor det rundt år 1900 var både fiskemottak og hermetikkfabrikk. På det meste i høysesongen bodde ca 2000 mennesker her. I dag er det kun feriehuset og Halten fyr igjen. Fyret er nå automatisert, men ettersees jevnlig av fyrvesenet.

 

Krabbe-storfangts

Tora, Runa og jeg ankom Halten på torsdagen, mens min kone Aasta kom med hurtigbåten på fredag. Før dette hadde vi både fisket og kokt krabber. Vi har alltid krabbeteine med oss på seilbåten i ferien. Onsdagskvelden hadde Tora fisket fire småsei til agn for teina, og fra torsdag til fredag fikk vi 12 krabber i teina vår.

I tillegg fikk vi ca. 30 krabber fra en av dem som bor mye på Halten om sommeren. Fredag kokte vi derfor ca. 40 krabber og rensket 25 av disse til middagen om kvelden. Tora synes det er spesielt artig å sette krabbeteine.

 

Bakt pigghå til middag

Det hører også med til historien at vi fisket ca. 22 småsei på fredag.  Igjen satte Tora  krabbeteina om kvelden og fikk dermed ti nye krabber som ble kokt og spist på lørdag. Lørdag dro vi ut og fisket på nytt.

Det ble ingen småsei, men en stor  pigghå på nærmere en meter på kroken.

Vi fileterte den og bakte den i ovnen på kvelden og den har faktisk godt kjøtt. Man må rense og tilberede den raskt, slik at kjøttet ikke blir smakende ammoniakk. Haien har ingen nyrer og skiller ut urin og andre avfallsstoffer gjennom huden. Men pass på piggene ved ryggfinnene om du får en på kroken!

 

Nå er vi i Mausundvær, et fiskevær med 250 fastboene utenfor Frøya. Idyllisk sted. Tora og Runa har akkurat vartet opp med nybakt sjokoladekake, og snart går turen videre til Sula.

Hilsen Morten, Tora og Runa i «Hera», Stjørdal.