Sommer på dekk.
Norsk-amerikanske "Farida".
Mike og Sue Proudefoot om bord i "Farida".
Sol og idyll på fjorden.
"S/Y Legende" fra Stathelle er tilbake etter noen års fravær.
Odd og Odd, far og sønn på "Pandora"; stolte vinnere av klassen for den vakreste seilende båten.
"IF 3".
Masteskogen tilbake i Risør

Masteskogen tilbake i Risør

Trebåtfestivalen i Risør bader i sol, og båtfolket smiler fra øre til øre. Igjen er det trebåtene som råder.

Publisert Sist oppdatert

Foto: Linn og Ørjan Krogh Hansen

Vigenette: 100 år gamle "Pandora".

De siste års festivaler har måtte tåle kritikk for å ha beveget seg vekk fra festivalens opprinnelige fokus. I stedet for de tradisjonelle båtbryggeriene og maritime bodene, har  biler, solbrillreselgere og andre ikke-maritime aktører fått  dominere i havnen.

Nå har arrangøren bestemt seg for å gå tilbake til det gamle konseptet, og båtfolkets dom er klar; endelig er den gode gamle festivalen tilbake.

Nytt av året er at man har åpnet gatene og dermed latt folk spasere fritt rundt i gatene, i stedet for å måtte betale for å komme inn i havneområdet. Dette viser seg å være en suksess blant gjestene.

Den store konsertscenen som har stått innerst i havnen er også fjernet til fordel til flere små konserter fordelt over hele byens restauranter og bakgårder. Også på Stangholmen synges det hver dag under festivalen.

Tilbake etter flere år borte

Blant dem som nyter sommersolen er Einar og Marit Husby med båten ” S/Y Legende” med skipshunden Guro.

- Vi har ikke vært her de siste årene på grunn av all den bråkete festingen som har vært her, sier Marit. Som mange andre forteller hun om tidligere festivaler hvor bråkete gjenger har kommet inn til byen.

- Årets utgave er derimot enestående, og vi håper det blir slik fremover, sier paret.

 Årets båter

Fredag kveld ble festivalens ”Årest båt”- konkurranse offentliggjort. Vinner av Årets Båt er Colin Archer-skøyta ”Farida”, som er bygget i Risør, men har hjemmehavn i California. Eierne Mike og Sue Proudfoot kjøpte båten i 1988 og har pusset den opp selv, og er på besøk i Risør med båten i anledning Trebåtfestivalen.

I klassen for beste verftrestaurerte båt vant 10-metern ”If 3”, og blant de privatrestuarerte båtene vant 8-meter tur-båten ”Lydia” fra 1935. Prisen for den vakreste seilende båt, basert på antrekk og stil både hos mannskap og båt, gikk til 100-årsjubilanten ”Pandora”.

 Vi kommer tilbake med flere bilder, historier, møte med båteiere, og detaljer fra festivalen de neste dagene.