Med Padleåre mot Galapagos
Valkyrien mot Panama.
Med Padleåre mot Galapagos

Med Padleåre mot Galapagos

”Valkyrien” er en norsk liten seilbåt på jordomseiling. På vei mot Galapagos var det vindstille og båten gikk tom for bensin.

Publisert Sist oppdatert

”Valkyrien” er en Lesiure 22 med påhengsmotor. Skipperen heter Øystein Djønne og er fra Karmøy. Selv med 180 liter bensin ombord rakk ikke det langt i strekket mellom Panama og Galapagos som er preget av lite vind. Her har vi sakset tekst fra deres nettside www.valkyrien.tk/

– Til vår store skuffelse fikk vi aldri ”skyss” av noe medstrøm. Strømmen kom imot oss med 0,5-1 knops hastighet. Dette medførte at farten vår ble lavere enn beregnet og tilbakelagt distanse for hvert døgn ble deretter kortere enn forventet. Da vi var kommet halvvegs ut til Galapagos i beregnet distanse hadde vi kun 12 liter bensin igjen.

Sulten på en skikkelig burger

Etter 12 dager med lite seiling, motorkjøring og mye drifting hadde vi kun 75 nm igjen til havn. Da prøvde Vidar etter beste evne å padle båten med padleåren til kajakken; han var sulten på en skikkelig burger. Like etter kom den Canadiske båten Thalia til unnsetning. De var på samme kurs som oss og gav oss 22 liter bensin. Med denne bensinslanten kunne vi endelig komme oss vel over ekvator.

Drev mot klipper

Vi hadde kun 14 nm igjen da motoren hostet og harket og var nok en gang skåltom for bensin. Vind var fremdeles fremmed for oss, mens strømmen ville føre oss mot klippene på land. Vi tok kontakt med noen andre norske båter som lå i havn for å høre om muligheter for hjelp. Etter noen meldinger frem og tilbake fikk vi en siste melding om at våre kjære venner i den danske båten Margarita hadde hevet sitt anker og satt kursen mot oss. De ville komme ut for å taue oss til land.