Empire i Ushuaia
«Empire» mot Kapp Horn
«Empire» mot Kapp Horn

«Empire» mot Kapp Horn

Eivind & Heidi er ikke dumdristige og har valgt å ikke seile til Antarktis. Nå er de på vei rundt det beryktede hornet.

Publisert Sist oppdatert

Mailen fra Empire er sendt fra Isla Lennox, kun 40 nm fra Kapp Horn.

Stiv kulig i Beagle kanalen

Etter Jul- og Nyttårsfeiring i Ushuaia, kastet Empire lørdag loss fra Ushuaia. Planen var å seile til Puerto Williams i Chile, for deretter å sette kursen mot Antarktis. Slik blir det ikke…

Etter kort tids seilas i Beagle kanalen mot Puerto Williams, tok Kaptein Eivind beslutningen om å ikke seile til Antarktis. Med vinden fra vest med over 20 m/s i kastene hadde vi en flott seilas med bare halve genoaen rullet ut. Men vi kunne konstatere at arbeidene vi har gjort for å minske slark i rorlagrene ikke holder mål.

Under seilasen kunne vi også nå høre lyder fra rorlagrene, etter som belastningen på roret varierte fra en side til en annen. Med så mye slark i rorlagrene at det gir gjenklang i båten, mente Kapteinen at det ikke ville være forsvarlig å seile ut i verdens skumleste fravann.

Tar ingen risiko

Etter en rask konsultasjon over satellitt telefon med Teknisk Sjef Are Wiig hos Lunde Båt fikk vi bekreftet våre mistanker. Slarken i rorlageret utgjør ingen umiddelbar fare for skip eller mannskap. På sikt vil derimot en slik slark under stor belastning kunne gi tretthetsbrudd, i enten rorlagere, lagerhus eller rorstamme. Denne risikoen vil vi ikke utsette oss for i Sørishavet.

De aktuelle deler er umulig å fremskaffe i løpet av kort tid, her vi nå befinner oss. Derfor setter vi nå kursen rundt Kapp Horn, og tilbake mot Puerto Williams og Ushuaia. Senere seiler vi nordover i de Chilenske fjordene. Vi satser på at Eivinds sønn Peder kan ta med seg de ønskede delene når han mønstrer på for en tremåneders periode i april. Innenskjærs vil ikke belastningene på roret bli så store, og faren for å pådra oss ytterligere problemer er liten.

Antarktis neste gang

Det var en skuffet besetning som lørdag ettermiddag la til ved Yacht Club Micalvi i Puerto Williams. Men bedre skuffet og fornuftig i Puerto Williams, enn dumdristig på vei mot Sørishavet med slark i rorlageret. Vi får heller sette Antarktis på agendaen for vår neste lange seiltur, når den enn måtte bli.

Søndag morgen kastet vi loss fra Puerto Williams med våre nye planer. Værmeldingen gir utsikter for fint vær til runding av Kapp Horn.

Eivind & Heidi

empire@sailboat.no

www.sailboat.no/empire