Gigant-vikingskip for stort for Oslo

Danskene har bygget verdens største moderne vikingskip. 21. juli kommer det til Tønsberg, ettersom seilasen inn Oslofjorden ville blitt for vanskelig for det store skipet.

Publisert Sist oppdatert

Danskene har bygget et vikingskip som er større enn både Gokstadskipet og Osebergskipet, til den nette sum av ti millioner kroner.

 Utgangspunktet har vært det såkalte Skuldelev-II-vraket. som ble funnet på bunnen i Roskildefjorden på 1960-tallet, skriver Aftenposten.

21. juli kommer skipet, som har fått navnet "Havhingsten", til Tønsberg i forbindelse med dets jomfrutur til havs. Skipet er bygget etter gamle prinsipper og har plass til 60 roere. Når "Havhingsten" ankommer Tønsberg, vil det ha en 65 mann sterk besetning om bord. Den vil bli delvis byttet ut for returferden. 

Skipet skulle opprinnelig ha anløpt Oslo, men å krysse et så stort skip ved hjelp av seil mot vinden i trange farvann er ikke helt enkelt. Norges eldste by Tønsberg ble derfor valgt istedet for Oslo. Tønsberg blir også  eneste anløpssted under skipets jomfrutur. 

  - Vi er svært glad for å anløpe Tønsberg. Byen og Vestfold fylke er av historiske grunner et riktig sted å bringe et vikingskip, sier presseansvarlig Martin Brandt Djupdræt ved Vikingskibsmuseet i Roskilde. 

Vikingskipets anløp skal også bidra til å skaffe støtte og oppmerksomhet rundt det norske vikingskipprosjektet i Vestfold, som har som mål å bygge