Defilering av Baltic Sprint cup-båter i og utenfor Vågen.
«Camalie af Lister» trygt i Stavanger havn etter mastebrudd på veien over Nordsjøen.(Foto: Egeland)
Sandvolleyballbane på lekter midt i Vågen, merket "fortøyning etter avtale".
Lite vind men strålende sol for Baltic Sprinterne.

-Hundre år til neste gang!

Stavanger seilforening fyller i år hundre år. Forrige uke ble bursdagsbarnet feiret gehørlig med regattaer i forskjellige klasser, utstillinger og sosialt samvær, i omgivelser som minnet mer om St.Tropez enn om en vestlandsk oljeby.

Publisert Sist oppdatert

De som har besøkt Stavanger den siste uken har kunnet overvære en rekke seilarrangementer, fra innkomsten på North Sea Race, starten på Baltic Sprint cup, Dame-NM i Snipe, baneseilaser, bruksbåtseilaser, og en rekke seilarrangementer for yngre jolleseilere.

Både i havnen, i Vågen og i fjordene har det vært et mylder av nasjonale og internasjonale båter som har konkurrert i forskjellige klasser. Med seilerne på fjorden og verdenseliten i sandvolleyball i Vågen var det bare sambarytmene som manglet i den ellers så forblåste byen.

Tordis Stangeland på regattakontoret i «De røde sjøbuer» forteller at det til sammen har vært 900 seilere med i de forskjellige klassene, inkludert jolleseilere og snipeseilere.

– Vi har hatt rundt seksti utenlandske båter på besøk, og 25 båter som har hatt målgang i Stavanger etter Banff-seilasen/North Sea Race. Den raskeste av båtene i denne regattaen var «Erin», en Jeanneau Sun Od 49, som kom i land på 46,06,17 korrigert tid. Båten har et lystall på 1,31, og hadde en gjennomsnittsfart på rundt åtte knop. Mer dramatisk var det for Colin Archeren «Camalie of Lister», som brakk både mast og baugspryd. Skøyta har deltatt flere ganger tidligere, men måtte altså denne gangen bryte.

Jubileumskomiteen forteller om en strålende, men hektisk uke med masse folk og pent vær. For de rundt tretti båtene som stiller i Baltic Sprint cup har overfarten over Skagerrak vært tøff, og flere reparasjoner har blitt utført i all hast for at båtene skal være klare til regattastart. Enkelte kommer rett fra Kieler Woche, og har ikke mye tid før de skal ut på havet igjen. Men seilforeningens gode samarbeidspartnere har sørget for at de nødvendige reparasjoner blir utført i tide.

At seiling er populært i oljebyen viser ikke minst oppslutningen rundt onsdagsregattaene, hvor mellom 70 og 110 båter stiller hver eneste gang. I tillegg stilte mellom tretti og førti båter på startstreken i årets nyttårsregatta.

— Det at starten som regel går like utenfor havnen eller Vågen gjør seilingen mer publikumsvennlig, sier Jan Egeland i Stavanger seilforening. Siddis-seilerne har som de fleste andre vestlandbyene den fordelen at de kan seile året rundt, ettersom isen ikke legger seg i fjordene og havnen.

Seilas gratulerer hundreårsjubilanten, og håper at oppslutningen rundt Stavanger seilforening blir like bra i de neste hundre år!