Firbent langturseiler

PUTE: Parasailet er akkuratt pase som pute for Zelma når det ligger pakket i salongen.
LANGTUR: Familen fra Jessheim om bord i "Carisma II", som de skal seile ARC med i 2015.
BÅTHUND: Zelma har allerede seilt til Skottland fra Norge.

Zelma skal seile ARC

– Vi fikk hunden før båten, så vi setter henne ikke bort for å seile over Atlanterhavet, sier familien.

Publisert Sist oppdatert

TØFFING: Hun har vært ute på storhavet før, phalenen Zelma på tre år. Foto: Linn Krogh Hansen.

Bygdøy/Dronningen:

Familien Byggerud/ Bjørnås fra Jessheim fikk hunden Zelma (3) før de kjøpte Bavariaen «Carisma II». Derfor tar de henne med på neste års ARC.

– Zelma er en del av familien, så vi setter henne ikke bort for å seile over Atlanterhavet, understreker tobarns- og hundemamma Anita Byggerud. Familien som skal seile ARC 2015 består av fem medlemmer; Anita, mannen Øyvind, døtrene Aurora (11) og Ulrikke (15), og lille Zelma på tre år. Sistnevnte er en phalene, en liten hunderase som er i nær slekt med papillon.

Seilt til Skottland

Men om hun er liten av vekst, er hun tøff i snuten. I sommer var hun med familien på seiltur til Skottland, en tur som tok 62 timer over Nordsjøen.

 – Zelma har funnet seg godt til rette om bord, hun tisser i cockpiten og har matskålen sin nede i salongen på den 46 fot lange  Bavariaen «Carisma II», som familien kjøpte i påsken i år.

Båten ligger i vinter i boblehavn ved Dronningen i Oslo, men til sommeren setter de baugen sydover med både tobente og firebente familiemedlemmer.

Første norske?

– Vi har snakket  med ARC-arrangør World Cruising Club, og de forteller at det tidligere har vært flere seilere som har tatt med hunden over Atlanteren. Men vi har ikke hørt om noen norske seilere, forteller Anita, som søkt etter tips fra andre som har seilt på langtur med hund på facebooksiden “langturseilere”» og Sorgenfri, uten å få svar.

– Det var kun noen som var veldig skeptiske på “langturseilerne” på facebook. Jeg tror nok ikke dette er så vanlig fra Norge. Men, gøy å være de første, mener hun.

Pass og vaksine

EU-pass, rabievaksine og chip er en forutsetning for å kunne ta med en hund utenlands på seiltur.

Da familien seilte til Skottland i sommer,  fikk de aldri noe spørsmål fra havnesjefen, til tross for at Zelma var god synlig der hun spratt rundt.

– Det viktigste er å planlegge godt, og kontakte veterinær, grensekontroll og andre myndigheter for å få de nødvendige vaksinene og papirene i orden, sier matmor Anita.

Det verste som kan skje underveis er at de kommer til et land hvor det ikke er lov med hund, til tross for at de har fått klarsignal på forhånd. Eller at de ikke har fått med de riktige papirene. Da er det bare å dra igjen.

– Hvis noen der ute har erfaring med å seile på langtur med hund, vil jeg gjerne høre fra dere, oppfordrer Anita.

NYSGJERRIG: Zelma poserer på dekk på det som er hennes andre hjem.