Sjekker havet for mikroplast

«Ellida 6» fra Haugesund seiler ARC og tar vannprøver for et forskningsprosjekt.

Publisert Sist oppdatert

«Ellida 6» med Rune Lande som skipper er en Xc 45 har er ikke den eneste båten som tar vannprøver. Hele 150 deltagere i ARC tar vannprøver under veis. Meningen er å ta seks slike under veis. Undersøkelsen er satt igang av Adventurers and Scientistsfor Conservation.

– Bakgrunnen for prosjektet er erkjennelsen av urovekkende mengder plastavfall i sjøen, og oppdagelsen av at plastavfall gjør mye mer skade enn de triste bildene vi ser av sjøfugl med plastposer grodd fast i vingen og lignende. Mikroplast går inn i kretsløpet, blant annet ved at krill og småfisk forveksler plastpartiklene med mat og spiser det. Småfisken spises av større fisk, som igjen spises av sel og andre sjødyr. En av hypotesene forskerne jobber med er at isbjørnens økte aggressivitet i senere år skyldes nettopp inntak av mikroplast gjennom næringskjeden.

– Det er kjekt å få være med og gjøre en forskjell midt opp i all gleden over eget eventyr, og det bidrar til økt bevissthet på flere nivåer – ikke minst at denne vakre, mektige og tilsynelatende uendelige ressursen er enda mer utsatt og sårbar enn vi kunne forestille oss. Resultatene av prosjektet publiseres i National Geographic, skriver Kristin og Siren i båtens blogg fra Atlanterhavet.

Mannskapet på «Ellida 6» tar vannprøver i Atlanterhavet.