INTIATIVTAKERE: Willy Smedsvig og Åge Wee.
I ARBEID: Dykkere på kaia klare til dugnad.

Undervannsdugnad nominert til miljøpris

Undervannsdugnaden Project Aware Smedasund er nominert til miljøprisen Gullklypa.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Rydding av skrot i Smedasundet. Alle foto: ©Wee-grupen.

Prisen deles ut av foreningen Hold Norge Rent til en aktør som har gjort en ekstraordinær ryddeinnsats for miljøet i 2014, skriver Wee-gruppen i en pressemelding.

I spissen for prosjektet er Åge Wee og Willy Smedsvig.

18 tonn søppel

Project Aware Smedasund ble gjennomført for første gang i 2012 på bunnen av Haugesund havn, og under de tre ryddedugnadene som er gjennomført er det blitt samlet over 18 tonn søppel fra havbunnen.

I tillegg til flere titalls frivillige dykkere og landpersonell har Karmsund havnevesen, Friluftsrådet vest, brannvesenet, Redningsselskapet og flere sponsorer deltatt i prosjektet, som siste fant sted i Haugesund havnebasseng 18. oktober 2014.

Foreningen er etablert og driftes av blant andre Miljøverndepartementet, Avfall Norge, Retursamarbeidet Loop og Grønt Punkt, og har som mål å forhindre forsøpling av naturen, rydde eksisterende forsøpling og informere om forsøpling. Hold Norge Rent står også som arrangør for flere ryddeaksjoner og miljøtiltak i Norge.

Ønsker fokus under vann

Initiativtaker bak Aware Smedasund og daglig leder i Wee Marine AS, Åge Wee, er naturlig nok svært fornøyd med nominasjonen.

– Vi gjør jo ikke dette for å sanke priser, men er selvsagt veldig glade for denne typen oppmerksomhet rundt miljøprosjektet vårt. Enten det blir kun nominasjon eller en pris, så er dette med på å skape engasjement og interesse rundt Norges største undervannsdugnad – en dugnad vi ønsker å utvide i årene som kommer. Å samle miljøskadelig avfall under havet har hatt alt for lite fokus i Norge til nå, og er et svært viktig miljøarbeid, sier initiativtaker og ildsjel i Project Aware Smedasund, Åge Wee.

Årets Gullklypa-pris deles ut på Litteraturhuset i Oslo 21. januar av leder for miljøkomiteen på Stortinget, Ola Elvestuen. Øvrige kandidater for prisen er Jæren Friluftsråd og Surfrider Foundation Norway.