PLAST: Det er bare noe av plasten som blir synlig ved at den skylles opp på strendene. Det meste forblir i havet. (Foto: Morten Jensen)

Havet oversvømmes av plast

Åtte millioner tonn plast dumpes i sjøen hvert år.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Havet fylles av mange former for plast (Foto: Jenna Jambeck)

En ny studie forteller at det årlig dumpes rundt åtte millioner tonn plast i sjøen hvert år. Det går frem av en sak på BBCs nettside «Science & Enviroment» publisert 12. februar.

Hvor mye dette egentlig er, forsøker professor Jenna Jambeck ved University of Georgia å illustrere: Det er det samme som at fem bæreposer med plast årlig hives på sjøen for hver fot kystlinje som fins i verden. Eller sagt på en annen måte: Åtte millioner tonn er nok til å dekke arealet for 34 ganger øya Manhatten i USA med plast i ankelhøyde.

Plast i innvoller

Og med tanke på at plasten ikke forsvinner, men brytes ned til micropartikler eller synker til bunns, er det bokstavlig talt blitt vannvittige mengder med plast i havet. Det er i den senere tid påvist at svært mange marine dyr har plast i sine involler.

Tallet åtte millioner relaterer seg til året 2010. Ekspertene mener det er ingen grunn til å tro at tallet er mindre i 2014 – snarere tvert imot.

Kina versting

Kina og land i Asia blir pekt på som verstingene når det gjelder plastdumping. Det blir anslått at Kina alene står for at en million tonn plast finner veien i havet hvert år. EU-landene ligger samlet på 18. plass, mens USA er den 20. verste plast-dumperen.

For å kunne redusere problemet med at havet fylles med plast, mener vitenskapsfolkene at den velstående delen av verden må redusere bruken av plastposer og plast-deler og emballasje, samtidig som land som har en voksende økonomi – og derved forbruk – må forbedre sin søppelhåndtering. Å få til god søppelhåndtering i alle land mener studien har aller høyeste prioritet.

Studien er dog ikke optimistisk med hensyn til at dette vil skje, for i 2025 estimeres det at 17 tonn plast vil bli dumpet i sjøen. Det betyr en dobling på 10 år…