LEAF blir testet ut på Tjärnö

Nytt bunnstoff testes ut

Forskere i Sverige jobber med et bunnstoff som kan gi opp mot 10 års effekt. Du kan være med å teste.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbildet: Prototypen av det nye bunnstoffet lover godt etter sommeren 2014.

Emiliano Pinori på Universitetet i Göteborg har fått midler fra EU til å utføre et stort testprosjekt til sommeren. Prosjektet LEAF har ingen ting med den elektriske bilen til Nissan, men står for «Low Emission Antifouling». Til nå er det opprettet testsentre på fem ulike steder i verden, to i Brasil, Italia, England og i Sverige. Teststedet i Sverige er på Tjärnö, rett øst for Koster, ikke langt fra grensen mot Norge.

Lang virkningstid

Vanlig bunnstoff fungerer slik at det slippes ut litt og litt virkestoffer over hele sesongen. Rundt skroget vil det hele tiden være en hinne med biocider som gjør at vekster ikke trives. I løpet av sommeren vil normalt 80 prosent av giften være sluppet ut i sjøen. LEAF inneholder også biocider, men de blir holdt fast av malingen. Når vekstene forsøker å feste seg på skroget må de igjennom bunnstoffet for å holde seg fast. Det er da de møter virkestoffet. Ved å holde på virkestoffene, så vil de kun bli brukt når det er behov. Det skal gjøre at bunnstoffet skal vare opp mot ti år, og mengden biocider som blir sluppet ut i naturen blir minimal.

Ønsker testere

Prosjektet vil utføre en storskala test og søker etter båteiere som vil prøve. Alt som kreves er å fylle ut et skjema på nett for å søke, og om du blir valgt, må du signere en kontrakt hvor du forplikter deg å følge opp prosjektet med innrapportering av erfaringer samen med bilder.

Du finner mer om LEAF her

Prosjektet har også egen Facebook-side hvor du kan se et resultatfra en båt som testet ut prototypen til bunnstoffet i sommeren som var.

Fra testsenteret i La Spezia i Italia.