Seilere skal rydde i fjæra

Alle seilere oppfordres til å delta på Strandryddedagen 9. mai.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE:  Espen Guttormsen, generalsekretær i Norges Seilforbund, oppfordrer alle seilere til å bidra til en ren kystlinje.

Norges Seilforbund er nå blitt en del av Hold Norge Rent og oppfordrer alle landets seilere til å ta i et tak for å holde strandkanten fri for søppel – og til selvfølgelig selv ikke å forsøple.

Synet som møter en når man går i strandkanten etter at vinteren har sluppet taket, er ikke alltid vakkert. Strendene er veldig ofte mer forsøplet enn idylliske. Vind og strømmer har i løpet av vinteren vasket opp alt fra bildekk, til hansker, sko og fiskeredskap langs hele kysten

Marin forsøpling er et alvorlig og hurtigvoksende miljøproblem. Hvert år havner flere millioner tonn søppel i havet.

NSF har engasjert seg

– Vi har alle sett hvor mye søppel som flyter rundt og som til slutt dukker opp i fjæra. Havet er en kilde til liv og ikke en søpleplass. Havet er et rekreasjonsområde for over en million nordmenn hvert år, og vi må sørge for at  det er rent. Derfor har Norges Seilforbund engasjert seg i Hold Norge Rent og Strandryddedagen, sier Espen Guttormsen, generalsekretær i NSF.

Strandryddedagen arrangeres 9. mai over hele landet .

Seilere en viktig ressurs

Hold Norge Rent er en uavhengig forening som jobber for å engasjere frivillige til opprydning av søppel og farlig avfall i norsk natur, og for å forebygge forsøpling. Filosofien bak prosjektet er at «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt.»

– Det er mange seilere som plukker søppel når de er ute på tur og foreninger som rydder nærområder jevnlig. Men vi kan alltid gjøre mer, og hvis vi får alle våre 27 000 medlemmer i 119 foreninger til å få en bevisst holdning til å fjerne alt søppel som de ser, vil kysten vår fort bli mye renere. Det fortjener verdens vakreste kyst, sier Guttormsen.

Søppel, plast og skrot som folk som dumper eller kaster fra seg, som blåser bort fra overfylte søppelbøtter, avfall fra industri som dumpes og skrot som folk lar ligge igjen  – havner i havet. Det er et alvorlig miljøproblem og søppelet ødelegger kysten og havbunnen. Millioner av sjødyr, fisk og fugler dør årlig ved at de setter seg fast, kutter seg opp eller spiser søppel.

–  9. mai er den offisielle strandryddedagen, og vi oppfordrer alle landets seilere til å bli med. Sammen kan vi bidra til å få bukt med et alvorlig miljøproblem, sier Espen Guttormsen.