Kan Oslo bli vertsby for Volvo Ocean Race?

I Oslo vokser interessen for å ta over for Alicante som startby for Volvo Ocean Race.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Oslo og Aker Brygge kan bli senter og vertsskap for Volvo Ocean Race.

Ifølge London-firmaet The Sports Consultancy begynner prosessen med å velge ny startby for de neste fire seilasene, fra 2020 til 2029, allerede ved årsskiftet 2015/16. Helt siden Oslo kommune sa nei til å søke anløp av regattaen i 2011/12, har det vært interesse for å få regattaen til Norge.

I Stavanger var det en stund seriøs interesse for 2017/18, men etter at en delegasjon for byen hadde besøkt Alicante for å overvære starten i 2011, anså man prosjektet for stort for vestlandsbyen.

Økende interesse

Nå har selskapet Oslo Water Games, som til helgen arrangerer Tjuvholmen Vannfestival, i lengre tid jobbet med å bygge opp interessen for Volvo Ocean Race i Fjordbyen Oslo, og det er ting som tyder på at det nå er større politisk vilje til å påta seg et slikt arrangement.

Etter at drømmen om OL i 2022 brast, jobber nå kommunen med å etablere flere av anleggene som var planlagt i forbindelse med OL. Det er også større interessse for å trekke større idrettsarrangementer til Oslo. VM i skiskyting i 2016, X-Games, også i 2016, er gode eksempler på det, og etter det Seilas erfarer, er det også stor interesse for å få Solheim Cup, damegolfens svar på Ryder Cup, til Oslo. X-Games alene har en prislapp på 42 millioner.

– Vi har snudd oss forholdsvis fort rundt, til Oslo kommune å være. 42 millioner er mye penger. Men sett i forhold til hva byen kan få ut av det på sikt, er det en god investering, sa Oslos byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V) til VG i mars i år.

God butikk

En start for Volvo Ocean Race har et budsjett på rundt 30 millioner kroner, foruten at starten over flere seilaser forutsetter flytting av organisasjonen og bygging av et nytt Volvo Ocean Race-museum. Likevel viser statistikkene at vertskapsrollen er god forretning for startbyene.

I en rapport utarbeidet av Pricewaterhouse Coopers i 2014, genererte starten i 2014 et økonomisk tilskudd på  66,3 millioner euro for Alicante og 89.3 millioner euro for Spania sett under ett. 1716 nye heltidsjobber ble generert i Spania, hvorav 1652 alene kom regionen Valenciana til gode.

Symposium i Oslo

Oslo Water Games og KNS arrangerer derfor førstkommende fredag symposiet «Volvo Ocean Race – Fjordbyen Oslo» på det nye seilsenteret til KNS på Bygdøy. Dit kommer en rekke talere:

  • Robert Datnow fra Sports Consultancy skal holde et innlegg om Volvo Ocean Race og søkerprosessen for vertsbyene.
  • Max Marcussen fra Göteborg & Co, som er vert for avslutningen av årets Volvo Ocean Race, forteller hvorfor seilasen er så viktig for Göteborg.
  • Axel Bauerdorf fra Kiel Marketing forteller om Kiels og Schleswig Holstein regionens satsing på markedsføring gjennom seilsportsarrangementer.
  • Den tidligere Volvo Ocean Race-seileren Magnus Woxén er i dag deltidsansatt i KSSS med ansvar for Gotland Rundt snakker også.
  • Frida Ohlander, Corporate Brand Director i SCA forteller om selskapets satsing på jentelaget i årets Volvo Ocean Race.
Paal Lien i Oslo Water Games forteller at det ennå er noen få ledige plasser på symposiet og interesserte kan melde seg på en first come, first serve-basis til ham (tlf. 9282 4447). Symposiet foregår fra kl 09 til 11.

Bak Oslo Water Games står foruten Paal Lien, også Seilas-medarbeideren Mikkel Thommessen.