Søk i arkivet

Administrerende direktør i Norboat, Erlend Prytz.
Administrerende direktør i Norboat, Erlend Prytz.

Ja til pant, nei til brenning

Ifølge en meningsmåling bransjeorganisasjonen Norboat har fått utført, ønsker et stort flertall av norske båteiere at det blir innført en pantordning for utrangerte båter.  

Norboat foreslår å bytte ut HK-avgiften med vrakpant for å sikre miljøvennlig utrangering av fritidsbåter.
 
- Når norske båteiere og båtbrukere blir stilt spørsmålet hvordan ville du kvittet deg med en gammel båt?, svarer 3,2 prosent at de ville senket den, 1,6 prosent at de ville gravd den ned, mens 7,3 prosent sier at de ville satt fyr på sin egen båt. Et overveldende flertall, 65,5 prosent, svarer at de ville levert båten på avfallstasjon, skriver Norboat i en pressemelding.
 
Men - i tillegg viser undersøkelsen enkelte urovekkende tall, som at over 23 prosent av unge båtbrukere anser brenning som den mest naturlige måten å kvitte seg med en gammel båt.
 
– At over 23 prosent av yngre båtfolk, som man i utgangspunktet trodde ville ha en mer miljøvennlig innstilling, sier de velger å brenne båten, kommer mildt sagt som en overraskelse. En plastbåt inneholder en del giftstoffer som frigis i flammene, noe folk skal ha klart for seg før de fyrer opp en båt, sier administrerende direktør i Norboat Erlend Prytz. 
 
Nå mener han at svarene fra undersøkelsen bør sette fart på utformingen av en ny ordning for utrangering av fritidsbåter.

 
– Undersøkelsen viser at det er et overveldende flertall for å innføre vrakpant på gamle båter. Dette er et syn Norboat støtter, ikke minst fordi vi vet vrakpant fungerer godt i andre sammenhenger, som med personbiler. Etter vårt syn hadde det vært hensiktsmessig å droppe HK-avgiften samtidig som det innføres både vrakpant på båt og et obligatorisk, offentlig register. Nå håper vi at den nye regjeringen kan komme på banen og få fremmet et regelverk som hindrer unødvendig miljøskade og som både båtbransjen og båtfolket kan leve med, sier Erlend Prytz.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen