Flatskjæra

FLATSKJÆRA: Flatskjæra ligger rett utenfor Strømtangen litt syd for Hankø. Det kan være lurt å ta en ekstra kikk i kartet før du går inn i havnen. Noen grunner lurer der.
FANTEHAVN: Flatskjæra var trolig en havn for svunne tiders fantefolk, og kanskje har de ligget fortøyd i nettopp denne?
MOT FJELLET: Innseilingen nordfra er enkel, og det er mange steder å lagge til enten med baugfortøing eller langsmed fjellet.
LITEN BUKT: I den lille bukta helt nord på Vestre Flatsjær er det såvidt plass til noen få båter. Her ligger man utmerket når man først har kommet seg inn.
BLOMSTER OG SKJELLSAND: Skjærene er flate og vegetasjonen lavtvoksende, men det er mange planter og flott skjellsand på øyene.
FESTNING: På vestre Flatskjær er det bygget opp en liten festning. Herfra ser man ut mot Struten og helt over til Bolærne.

Sjørøvere og fanteliv

På Flatskjæra utenfor Strømtangen i Østfold kan du ligge slik fantefolket gjorde det for noen generasjoner siden.

Publisert Sist oppdatert

Finnes det en ukjent holme i hjertet av Ytre Oslofjord? Tja, ukjent er kanskje å ta i. Det er jo stort sett noen båter der, men de fleste av dem er lokale. Selv har vi passert en rekke ganger uten at det har passet å stoppe. Problemet er at vi har for mange favoritthavner. Enten skal vi til Missingene, Hankø, Risholmen, Fredagshølet eller kanskje et helt annet sted. Flatskjæra er liksom litt unnselige der de ligger. Flate er de jo.

Særlig for båter som går den indre leden forbi Strømtangen, ligger Flatskjæra lett tilgjengelig like utenfor fastlandet. Innseilingen er enkel nok, men det er litt trangt i sundet mellom holmene, så det er greit å være forberedt før man går inn. En skummel grunne inne mellom skjærene er det. Den kommer vi tilbake til.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER