St. Kilda

I HAVN: «Anna» ligger til anker i Village Bay Hirta med en karakteristisk lagerbu (cleit) i forgrunnen. Bildet er tatt mot SSØ.
SPISKAMMERS: Fra den isolerte og bratte klippeøya Stac Lee høstet øyboerne årlig opptil 20 000 havsuler i tillegg til en mengde egg.
LANDGANG: Landgangen på St. Kilda slik den er sett mot syd.
GRAVPLASS: Få døde fikk så forseggjort gravstøtte som denne. Så var da også gravlagte Margaret MacKay (død 1874) søster til øyas prest.
LANDSBYEN: Her var det innbyggerne holdt morgenmøtene sine - «The St Kilda Parliament».
FUGLEKIKKING: Dalen opp fra bebyggelsen ender i en av de høyeste sjøklippene i Storbritannia ? med utsikt til hekkende havhest.
ST. KILDA: Utsikt mot Village Bay.
HAVHEST: Dette var favorittmaten til øyboerne.
LUNDEFUGL: Disse var en viktig del av kosten i sommermånedene. Innbyggerne spiste lundefugl kokt med havregryn, gjerne til frokost.
ST. KILDA: Main street Hirta 2.

Fuglespisernes vakre øy

Langt ute i havet ligger en forunderlig liten øygruppe. Beboerne der ble aldri fortrolige med havet, så de levde av å spise fugler.

Publisert Sist oppdatert

En dags seilas utenfor Harris og Lewis i De ytre hebridene ligger en klynge små øyer; åpne for alle Atlanterhavets lavtrykk og uten ordentlig havn. Dette er St Kilda. Det er lite ved øygruppen som skulle tilsi at det her var liv laga for folk. Men her har mennesker levd i flere tusen år ved å utnytte de få ressursene øygruppen har. Litt dyrket mark, litt beiteland. Litt fiske. Men først og fremst: sjøfugl. St Kilda var hjemmet til «the bird people».

Beboerne på øyene nord i Atlanterhavet har alltid hatt sjøfugl som en del av kostholdet. I Måstad på Værøy var lundefugl i brun saus sett på som en delikatesse frem til bygda ble fraflyttet etter krigen, og på Færøyene spises fortsatt lundefugl. Men ingen steder har fugl vært en så viktig del av livsgrunnlaget som på St Kilda. På hovedøya Hirta og naboøyene Dun, Souray, Boreray, Stac Lee og Stac an Armin hekker et stort antall havhest, havsule og lundefugl.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER