Havblikk

FISKELYKKE: Jon Amtrup i lykkerus etter at en skrei har blitt trukket opp fra 100 meters dyp i Lofoten i mars.
LEVERANSE: Stampen ble til slutt full av deilig skrei.
KOSTHOLD: Erik Braarud sløyer middag over stampen på akterdekk. I en uke sto kun skrei og knekkebrød med eggsmør på menyen.

Et forsøk på å seile lofotfiske

Vi sklei rundt i blod og sperma. Jeg er ganske sikker på at litt av det hele endte opp i kaffekoppen min. Men det gjorde ingenting. Vi var evig lykkelige for at den ene etter den andre skreien ble vippet over ripa.

Publisert Sist oppdatert

Jeg vet ikke hvordan ideen om å seile på lofotfiske steg til overflaten. For det var der vi var. Dag null skulle være en testdag.

Vi seilte ut fra Skrova og ut det østlige løpet langs fyret som har ledet sjøfolk trygt inn Vestfjorden siden 1922. Nå var det lyst, men dårlig sikt da de verste snøbygene feide over båten. Seil ble satt og kursen lagt mellom Skrova og Litlmolla for å komme i smult farvann. Vi hadde fått beskjed om at skreien ikke hadde trukket så langt inn i fjorden, men det måtte da være en og annen slenger vi kunne forsøke oss på. Tenkte vi. Vi var jo tross alt i Lofoten i skreisesongen. I gode år fiskes det for rundt 800 millioner kroner skrei i Lofoten alene. Da formelig koker det over for både fiskere, redere og fiskemottak som jobber på spreng helt til det en vårdag er over og fisken fra Barentshavet har trukket videre.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER